Hengelås med kumønster
Hengelås med kumønster

20 tyske kyr «internert» på Tolga

En dyreeier på Tolga glemte å søke Mattilsynet om tillatelse til å importere 20 mjølkekyr fra Tyskland. Nå er dyra i karantene og mjølka blir ikke levert meieriet.

Publisert

Foreløpig er de 20 mjølkekyrne fra Tyskland isolert. Foto: colourbox.com

Det er strenge regler for import a husdyr til Norge på grunn av faren for at de bringer med seg smittsomme sjukdommer. Kyrne er nå isolert i et fjøs på forsvarlig måte for å hindre eventuell smittespredning. Tilsynet har gitt klar beskjed om at ingen dyr må verken flyttes inn eller ut av karantenefjøset. Mjølk fra dyra hentes ikke ut fra garden.

Forstår dette er vanskelig for bonden

– Jeg forstår godt at dette er en vanskelig situasjon for dyreeier, men dette er nødvendig for at vi skal være sikre på at dyrene ikke er smittefarlige, sier underdirektør i Mattilsynet Tor Odd Silset.

Frykter paratuberkulose

Under isoleringen blir det tatt prøver av dyra for å sjekke om de har sjukdommer som ikke er ønskelig i Norge. All storfe som importeres til Norge må isoleres i seks måneder for å unngå eventuell smitte av dyresjukdommer, blant annet paratuberkulose, som er svært vanlig i Tyskland. En slik tuberkulose-analyse tar lang tid fordi disse bakteriene vokser svært sakte.

Kartlegger transporten inn til Norge

I og med at dyreeier ikke varslet om innføringa av dyra, veit Mattilsynet heller ikke hvordan transporten fra Tyskland til Norge har skjedd.

– Vi jobber nå for å spore disse bevegelsene, sier Tor Odd Silset.