Drone takserer skog

Droner viser vei til vindfall

Droner utstyrt med kamera sender fotografier av stormskadet skog direkte til informasjonssystemet i hogstmaskinen. Dermed kan føreren raskt navigere seg fram til vindfallet.

Publisert

Dronene kan ta bilder av skog fra veldig lav høyde. Det gjør det mulig å taksere stormskadene helt ned til det enkelte tre. Foto: olle Hagner

På den måten slipper maskinføreren å bruke mye tid på å lokalisere de nedblåste trærne i et område hjemsøkt av stormen. Kostnadene minskes. Det samme gjør markskadene.

Stormen Hilde ga støtet

Det er Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) og SCA skog i Västerbotten som sammen har utvikla denne metoden i kjølvannet av stormen Hilde. Stormen felte over tre millioner kubikkmeter skog i mellersta Norrland og Västerbotten. Den totale økonomiske tapet anslås til en halv milliard kroner. Dessuten er stormskadet skog en yndet yngleplass for skadeinsekter.

Og etterpå rykker hogstmaskinene inn

De to samarbeidspartnerne ønsker å utvikle metoden ytterligere. Ved hjelp av droner kan det tas dagsaktuelle fotografier av skogen fra lav høyde. De ulike fotoene kan deretter settes sammen, slik at du kan danne seg et helthetlig inntrykk av skadene. Utfra de enkelte fotomosaikkene kan maskinføreren se hvilke individuelle trær som har blåst ned og planlegge den mest optimale kjørevegen inn i bestandet for å hente ut vindfallet. Det gjør arbeidsdagen mye mer effektiv og du slipper å lage mange, unødige kjørespor på bæresvak mark.

Powered by Labrador CMS