Norske låver
Norske låver

Årets julegave?

«Norges låver» er et praktverk av ei bok på 564 sider og med over tusen fotografier av norske låver. Julegaven til den som har alt?

Publisert

Det er fristende å bringe bildet av en praktgard, men i boka finner du alle typer låver representert. Foto: Oddleiv Apneseth

Det er journalist Eva Røyrane og fotograf Oddleiv Apneseth som står bak boka. De har fartet Norge rundt og dokumentert dette ikonet som har så mange uttrykk gjennom ulik konstruksjon og byggeskikk. Boka inneholder alle typer låver, store som små, velholdte, samt dem som står og forfaller. Her finner du også dagens moderne driftsbygninger og til og med arkitekttegna låver.

Gamle låver med nye oppgaver

Godt at noen har tatt på seg denne jobben. Mange låver er i fritt forfall og det er derfor på høy tid at disse landmerkene i kulturlandskapet sikres for etterslekta – i alle fall mellom to permer. I dagens moderne landbruk har den tradisjonelle låven mistet mye av sine tidligere funksjoner. Boka inneholder også eksempler på hvordan en god, gammaldags og romslig låve kan huse ny næringsvirksomhet.

En ny kioskvelter?

Låve-boka har kanskje ikke den samme brede appellen som ved-boka til Lars Mytting for to år sida. Men den kommer nok til å ligge under juletreet på mange garder og hos kulturinteresserte denne jula, spår vi.

Boka er utgitt på Skald forlag og koster litt over 500 kroner.