Planeaggregat
Planeaggregat

Plantemaskin i sentrum på skogsmesse

Naturlig nok er storbrannen i Västermanlands län det store samtaleemnet på Mellanskogselmia som arrangeres i Sala denne helga. En mekanisk plantemaskin som vises på messa kan vise seg å bli sentral i fornyelsen av den utbrente skogen.

Publisert

Dekkrotplantene plasseres i magasinet, ca. 70 stykker i tallet. Lange, stive granplanter egner seg best.

Plantemaskinen har vært vist tidligere, men det var naturlig at mange av de besøkende på messa flokket seg rundt standen til Bracke Forest fra Jämtland, som har utvikla maskinen. Det dreier seg om et aggregat som erstatter grabben på gravemaskinen. Planteaggregatet lyder navnet Bracke P11.a og er et kombinert markberednings- og plantemaskin.

To ting samtidig

Aggregatet snur torva og trykker ned en dekkrotplante. Fordelen er at du får gjort flere operasjoner samtidig i og med at maskinen både markbereder og planter. På den måten får du lavere flyttekostnader og mindre administrasjon. Du planter kanskje raskere for hand, men da uten markberedning.

Får en flying start uten konkurranse

En annen fordel er at plantene får en god start i livet i og med at det ikke rekker å komme opp noe gras mellom markberedningen og plantene. De havner i en haug med åpen jord uten konkurranse fra andre vekster. Clouet er at det ikke er for mye stein på plantefeltet.

Granplanter klarer seg best

Plantemagasinet inneholder et syttitalls planter og med maks forhold kan maskinen klare av 300 planter i timen. Plantene bør være lange og stive, slik at de tåler noen smeller når de skal ned gjennom planterøret. Foreløpig er det granplanter som egner seg best.

Gjødsler samtidig

Føreren bestemmer hvor plantene skal ned og hvordan plantestedet skal utformes. Det er også mulig å behandle plantene mot insektangrep og om nødvendig gjødsle. Alle funksjoner styres fra førerhuset. Aggregatet veier drøy ett tonn.

Markberedning og planting skjer samtidig. Mye stein er ingen fordel.

Powered by Labrador CMS