Viser muskler på kjøttmarkedet
Kyllingen puster grisen i nakken. I fjor ble det produsert 14 prosent mer kyllingkjøtt enn året før. Samtidig falt svineproduksjonen med tre prosent, melder Statistisk sentralbyrå.
Pølser og koteletter dominerer fortsatt på grillen. Men kyllingen dukker stadig oftere opp også på denne arenaen. Foto: colourbox.com
Fortsatt spiser vi mest svinekjøtt her til lands. Men fortsetter omsetninga av kyllingkjøtt å stige i samme takt som nå, kan grisen være detronisert om få år. Foreløpig får grisen klamre seg til julehøytida og grillsesongen, mens kylling blir spist hele året. Det er det jevne forbruket som drar.
340 tusen tonn kjøtt totalt
Den samla kjøttproduksjonen i 2013 økte med 15 200 tonn til 339 300 tonn. Produksjonen av kyllingkjøtt hadde en oppgang på 13 000 tonn og ligger nå på over hundre tusen tonn, en tredel av hele kjøttproduksjonen.
Slakt av storfe gikk opp med sju prosent tilsvarende 6000 tonn. Den samla storfeproduksjonen er nå på drøye 80 000 tonn. Sauekjøtt hadde også en produksjonsvekst på 600 tonn eller tre prosent, totalt 23 tusen tonn.
Slakt av svin gikk ned med 4000 tonn eller tre prosent. Grisen får trøste seg med at den fortsatt topper produksjonsstatikken med 127 tusen tonn.
Rogaland produserer 25 prosent av alt kjøtt
Fortsatt blir det produsert mest kjøtt i Rogaland med 23 prosent av den totale kjøttproduksjonen, mens N-Trøndelag og Hedmark sto for henholdsvis 14 og 13 prosent av totalproduksjonen.
Husdyrhald per 1. januar | |||
Tonn 2013 | Prosent endring fra | ||
2012-2013 | 2008-2013 | ||
Svin | 127 516 | -3,1 | 3,9 |
Fjørfe | 104 030 | 14,1 | 23,8 |
Storfe | 83 696 | 7,3 | -3,2 |
Sau | 23 424 | 2,8 | -2,9 |
Kilde: Statistisk sentralbyrå