John Deere Ulrich von Stael

Norge er viktig for John Deere

Felleskjøpets traktorkaravane nærmer seg slutten. På Klepp deltok regionsjef i John Deere, Ulrich von Stael.

Publisert

Regionsjef Ulrich von Stael er godt fornøyd med John Deeres posisjon i Norge, og håper flere enkle modeller vil trekke nye kunder.

Det er ingen tilfeldighet at John Deeres regionsjef for Skandinavia deltar på traktorkaravanen. Med en markedsandel på 28 prosent i 2013, er Norge et av de mest gul-grønne landene i Europa, målt i prosent. Han innrømmer imildertid at det vil bli tøft å kopiere fjoråret.

- Norge er et viktig marked for oss, og vi er veldig godt fornøyde med den jobben Felleskjøpet gjør. Suksess er en kombinasjon av forhandler og merkenavn. I Norge utgjør nok forhandlerdelen mer enn i andre land, og Felleskjøpet som importør er tettere på kunden enn noen av våre andre importører. Det er viktig å være tett på kundene og derfor endrer vi forhandlerstrukturen i andre land slik at den blir mer lik Norge, sier von Stael.

Vil kjempe mot Asia-traktorer

Foran maskinsenteret på Klepp står en lang rekke med traktorer. De som håper å se noe stort blir skuffet. Den største er nemlig en 6140R. Her er det traktorer under 100 hester som dominerer. John Deere har det siste året lansert en rekke nye små traktorer, og von Stael ivrer etter å vise norske bønder og andre med behov for traktor det nye og breie produktprogrammet. Målet er at små, enkle og rimelige traktorer skal ta skaffe John Deere og Felleskjøpet nye kunder. En av nyhetene i karavanen er 5095E, en helt enkel traktor med fire sylindre og 95 hk, produsert i USA.

- Vi vil demme opp for strømmen av billige traktorer fra Øst-Europa og Asia. Våre traktorer produseres i India, USA og Tyskland. Men vi bryr oss ikke så mye om hvor de produseres, fordi standarden og kvaliteten den samme uansett, forklarer regionsjefen.

Ikke gul-grønt for enhver pris

På ulike internasjonal pressekonferanser påpeker John Deere at deres forhandlere skal være mest mulig rene John Deere forhandlere. von Stael bekrefter at det er det generelle ønsket, men at det i praksis er en balansegang.

-Felleskjøpet er en samarbeidspartner, og John Deere må også ta hensyn til Felleskjøpet, sier han.

Importøren bærer lasset

Samtalen penser også innom bruktimport. Selv om regionsjefen er fonøyde med nysalget, hadde han sett at flere ville velge ny traktor fra Felleskjøpet framfor bruktimport. Han påpeker imildertid at disse kundene er avhengige av Felleskjøpet etterpå for service og reservedeler.

- Vi stiller en rekke krav til våre forhandlere, blant annet størrelsen på verksted, utstyr i verkstedet som kraner og diagnoseutstyr og dessuten uteområde. Vi har også et treningssenter i Tyskland som regelmessig besøkes av nordmenn. Det er ikke bare utstyret som koster, men også tiden som brukes til kurs og opplæring. I Norge leveres traktorene dessuten med fem års garanti. Dette er kostander som parallellimportørene ikke har, og som er med å forklare prisdifferansen på bruktimport og fabrikknytt, sier von Stael.

5095E nærmest produseres i USA, mens den tresylindrede lillebroren 5075E bak produseres i India.

Powered by Labrador CMS