aprikostre
aprikostre

Dyrker aprikoser i Lærdal

- Me skulle plukka plommer i Hardanger, synger Vestlandsfanden. Nå kan de føye til ei ny verselinje: og spise aprikoser i Sogn.

Publisert

Frost under blomstringa er den største utfordinga for aprikosdyrking i Norge. Foto: colourbox.com

Hagebruksnæringa i Sogn og Fjordane der stadig på leiting etter nye kulturer som kan øke produktmangfoldet. Siste skudd på stammen av nyvinninger er å få fram modne aprikoser. I alt er 2000 aprikostrær planta.

Frykter frosten

Aprikoser som er dyrka fram i Sogn og Fjordane har en helt annen kvalitet og smak enn importert vare, sier fruktfolket i fylket. Problemet er å få til jevne og årvisse avlinger av topp kvalitet. Hovedutfordringa er frost under blomstringa i og med a aprikos blomstrer tidligere enn de vanlig fruktartene våre. Ei natt med frost er nok til å ødelegge hele avlinga.

Forbeholdt «fruktfiffen»

Målet er å selge aprikosen til friskkonsum. Da er det viktig at frukten smaker godt og ser tiltalende ut helt fram til forbrukeren. Til nå er har avlingene vært forholdsvis beskjedne, så det er nok bare den indre krets som har fått smake godsakene.

Flere vekster på vent

I år er det planta et felt med tindved (havtorn på dansk og svensk). Disse oransje bæra er rike på antioksidanter og andre helsebringende stoffer, skriver Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Foreløpig lukter fruktdyrkerne også på vekster som blåleddved, eldkvede og minikiwi.

Det er utviklingsprogrammet «Nye hagebruksvekstar i Sogn og Fjordane» som har gitt grunnlag for denne spreke satsinga.

Nyplanta felt av tindved i Lærdal. Foto: Torbjørn Takle, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane