Nr 4 er på vei
Bedre Gardsdrift nr. 4 er levert Posten.
Også denne gangen er bladet på 112 sider. Framsidebildet er fra KVS Lyngdal, hvor det ble arrangert NM i skogbruk. NM i skogbruk er mye mer enn konkurranse og moro. Det er et viktig virkemiddel for økt kompetanse og rekruttering til skogbruket. Her er noen flere smakebiter:
DirectDrive
Traktortesten omfatter John Deere 6210R DirectDrive. Det er mye godt å si om den nye transmisjonen som markedsføres som et rimligere alternativ til trinnløst. Men testen avslører også noen svakheter.
Agcos verdenstraktor
Agco bygger ny traktorfabrikk i Kina. Fabrikken skal blant annet produsere de minste modellene til framtidas små traktorer fra Massey Ferguson og Valtra. De nye traktoren er del av prosjektet "Centurion". Ideen bak Centurion er å lage traktorer som kan produseres på ulike steder i verden med kun små tilpasninger.
Minilaster krever kurs
Regelverket omkring minilastere er uoversiktlig. Minilastere mindre enn 15 kW krever i utgangspunktet ikke opplæring, men hvis den har teleskopisk bom må du har kurs, sier Arbeidstilsynet. Vi hjelper deg i regeljungelen.
Bom med bombrikke
Samferdselsdepartementet foreslår bombrikke i alle kjøretøy over 3,5 tonn. Bakgrunnen er god, nemlig å sørge for at også utenlandske trailere betaler for seg. Men departementet tenkte ikke på at det også omfatter 190 000 traktorer.
Kvalitetsutfordringer med robot
Undersøkelser viser at mjølkebruk med robot har større problemer med kvaliteten på melka enn tradisjonelle bruk. Årsakene er flere, og begynner allerede på jordet. Tillmann Hettasch og Ingve Dubland i Tine jobber daglig med melkeutstyr og melkekvalitet. De gir noen enkle, men viktige råd for å redusere problemet.
Ventilasjon krever vedlikehold
I denne utgaven av verksted og vedlikehold er det ventilasjonsanlegget som får gjennomgå. Mye elektronikk og elektrisk utstyr krever både renhold og vedlikehold. Slurver du her reduseres i beste fall levetida på systemet. I verste fall tar det fyr.
Har suksess med utenlands arbeidskraft
Omlag 17 prosent av norske gardbruk bruker utenlandsk arbeidskraft, og over 20 000 arbeidsinnvandrere var innom norske garder i 2011. Bjærnes salat har 80 utlendinger innom drifta i løpet av året og deler gjerne både erfaringer og tips om hvordan de får et fargerikt fellesskap til å fungere.
Holistic management
Trond Qvale var av de første med økologisk melk. Nå er han av de første som prøver seg med holistic management, på norsk omtalt som helhetlig planlegging og drift. Et av stikkordene er rett dyr på rett beite til rett tid.
Stabile priser på leiejord
Over tid står prisene på leiejord mer eller mindre i ro, med visse årlige forskjeller. Årets priser viser en betydelig negangs for potetjord.
Fra ku til sau etter brann
Åtte måneder etter at det gamle kufjøset brant ned, hadde Lene og Sveinung Lygre ikke bare fått opp ei ny driftsbygning, de hadde også lagt om til ei ny driftsform.
Sau og fôr
I fjor fulgte vi tre skandinaviske potetprodusenter fra vår til høst. I år holder oss til norske gardbrukere der sau og grovfôrproduksjon er tema. Vi skal følge tre sauebønder fra vidt forskjellige steder i vårt langstrakte land gjennom helesesongen. Her skal vi ta for oss utfordringer i lamminga, strategier for beite og grovfôrproduksjon, og følge drifta fram mot resultater mot årets ende.
Landbruksfag åpner dører
Norges landbruksminister har gått på landbruksskole. Det er ingen selvfølge. Vi har møtt Trygve Slagsvold Vedum og to studenter ved Jønsberg Landbruksskole. De tre er enige om at landbruksfag åpner dører til det meste.
Flere djupkultiverer
Mye nedbør og mer skadelig jordpakking krever nye tanker omkring jordarbeiding. Forebygging er det beste, men er jorda pakka og vassmetta er djupkultivering en medisin stadig flere benytter seg av.