Mobil RTK fra Kartverket
Statens kartverk tilbyr nå RTK-signaler (CPOS) for bruk i landbruket, og Trond Vistnes fra Randaberg i Rogaland er en av pionerene. Han mener det fungerer bedre enn forventet.
Avdelingsdirektør Erland Røed og seksjonsleder Torstein Ådland i Kartverket vil nå bidra til økt presisjon i landbruket.
Er du avhengig av centimeters nøyaktighet på jordet, må du enten ha RTK korreksjonssignal, eller hvis du har John Deere, deres SF2 system. Utfordringen er at John Deeres eget korreksjonssignal bare bruker én satellitt, mens RTK-signalene har krevd kostbare basestasjoner. Nå er det imidlertid i ferd med å skje en liten revolusjon, ved at RTK-signalene er tilgjengelige via mobilnettet, og til en svært overkommelig pris fra Statens Kartverk. Samtidig tilbyr også John Deere mobil RTK for sine kunder.
Endelig fornøyd
Trond Vistnes har original autostyring fra New Holland på sin New Holland 7040. I fjor kjørte han uten RTK-signal, og resultatene var deretter. Parkerte han traktoren, eller var hjemme for å fylle gjødselvogna, opplevde han at traktorens posisjon kunne endre seg betydelig i løpet av kort tid. Han kunne derfor ikke stole på at traktoren havnet på rett plass igjen etter den var parkert.
I vår tok han i bruk Kartverkets CPOS-signal (RTK), og er strålende fornøyd.
– Nå virker det endelig, og faktisk bedre enn forventet. Jeg bruker systemet først og fremst ved såing, hypping, gjødselspredning og sprøyting. Med nedfeller, tynn gjødsel og høyt gras er det vanskelig å se hvor jeg har kjørt. Blir det striper uten gjødsel ser vi at graset blir gult. Med RTK oppnår jeg en nøyaktighet på inntil to centimeter, sier Vistnes.
Trond Vistnes mener autostyring med mobil RTK er et langt skritt frem for presisjonslandbruket og at brukerterskelen er betydelig senket.
Han forteller også at gjødselkjøringa har blitt mer effektiv. Hvis han går tomt midt på stykket, kan han starte fra kanten noen drag bortenfor neste gang og ta det halvkjørte draget på returen.
Mindre gjødsel og sprøytemiddel
Også i potetproduksjonen ser han stor nytte av systemet, fordi det gir nøyaktig og konstant radavstand på jordet. Med to-rads bedformer og 24 meters sprøytebom blir det fort store overlapp dersom avstandene mellom potetfårene ikke er korrekt.
158 basestasjoner
Statens kartverk er en av de største leverandørene av posisjonstjenester i Norge, der offentlig sektor og anleggsbransjen er de største kundene. Med 158 basestasjoner dekker de det meste av landet. I tillegg leier de stasjoner i Sverige og Finland for å få full dekning langs grensen.
Basestasjonene registrer konstant satellittenes posisjon og sender denne informasjonen til Kartverkets server på Hønefoss. Herifra sendes signalene over mobilnettet til abonnentene.
Rabatt til landbruket
Tidligere sendte Kartverket ut posisjonsdata i ett format som ikke kunne brukes av GPS-systemer i landbruket. Fra februar tilbyr Kartverket også CMR-formatet, som blant annet benyttes av Trimble og John Deere. Dermed er det ikke lenger behov for lokale og egne kostbare basestasjoner.
– Et ordinært abonnement koster 9600 kroner i året. For landbruket blir prisen sannsynligvis ca. 6000. Redusert pris til landbruket skyldes at bønder kun bruker signalene halve året, sier Erland Røed, avdelingsdirektør i Kartverket.
For alle – etter hvert
Både Trond Viste og Erland Røed mener mobil RTK har senket terskelen for å ta i bruk autostyring. Og både Viste og andre med autostyring erfarer at hvis de først har autostyring, blir det brukt til mye mer enn først tenkt.
Det eneste problemet Viste har, er at signalene tidvis faller ut på formiddagen. Det kan skyldes økt bruk av mobilnettet i denne perioden, og at tale prioriteres foran data. Faller signalet bort slutter autostyringa å virke, men stort sett er det snakk om sekunder før det er oppe igjen, får vi vite.