Gifteringer

Kjærlighet i landbruket – en risikosport?

Samlivsbrudd i landbruket kan være utfordrende og komplisert. Derfor er det overraskende at svært få norske brukerpar har inngått avtaler som regulerer formues- og eiendomsforhold ved skilsmisse.

Publisert

Samlivsbrudd i landbruket kan være en komplisert øvelse. Foto: coloubox.com

Det viser seg at bare 11prosent av gifte brukerbar har inngått ektepakt og at kun åtte prosent av samboerne har lagd samboeravtale. Mange av de samboende svarer at de har planer om å opprette en slik avtale (32 %), men når det kommer til stykket, skjer det likevel ikke, avslører rapporten «Skal – skal ikke? Om avtaler og samlivsbrudd i landbruket». Rapporten fra Bygdeforskning er en del av forskningsprosjektet Kjærlighet i landbruket – en risikosport?

Få det ned på papiret!

I de tilfellene ektepakt er opprettet, er det for å sikre den ene part særeie på garden, ikke for å sikre rettighetene til den andre, slår rapporten fast. Derfor er det smart tidlig å avtale hvordan kompensasjon til den parten som flytter ut, skal ordnes.

Mens ekteskapsloven stort setter regulerer hvordan deling skal skje ved skilsmisse, er samboende landbrukspar avhengig av skrevne avtaler for å sikre den enkeltes interesser.

Alt er kokt sammen i en saus

Vi må innse at samlivsbrudd også skjer innen landbruket. Mange av skilsmisseoppgjørene viser seg å bli svært problematiske og kan i noen tilfeller strekke seg over flere år. For de involverte er det et mareritt. Det som gjør det så komplisert, er at hjem og arbeidsplass er uløselig knyttet sammen. Lønnsinntekter investeres i drifta, privatøkonomien blandes med næringsøkonomien, og store verdier er bundet opp i driftsapparatet. De kan ikke selges uten at det går utover fortsatt drift og videreføring av familiebruket. Store gjeldsbelastninger kompliserer ytterligere.

Avtaler – når du ikke tror på kjærligheten?

Situasjonen framover blir ikke lettere med voksende produksjonsenheter og ulike samdriftsformer. Mange par kvier seg for å ta opp spørsmål omkring økonomiske avtaler, da dette an oppfattes som om man ikke staser på forholdet. Det hersker stor usikkerhet omkring regelverket og hvilke rettigheter en har.

Rapporten avdekker at svært få par søker økonomisk og juridisk hjelp i forbindelse med gardsovertakelsen. Særlig der den ene part har overtatt garden innen de blir et par, er det sært viktig å sikre den tilflyttende partens interesser.

Det er bare å krype til korset!

Et samlivsbrudd får store konsekvenser og fører i mange tilfeller til at drifta må legges om. Flere får psykiske problemer og det er som oftest menn som sliter. Materialet gir ikke belegg for å hevde at gardsbruk er lagt ned som følge av samlivsbrudd.

Rapporten konkluderer med at for å kunne ivareta begge partenes interesser, er det viktig at temaet samliv og avtaler får større oppmerksomhet. Landbrukspar må reflektere over en rekke spørsmål knyttet til avtaler som regulerer eiendoms- og formuesforholdene, blant annet hvilke juridiske konsekvenser de ulike samlivsformene (samboerskap versus ekteskap) har, og hvordan de kan ivareta begge partenes interesser.

Powered by Labrador CMS