Kan «traktor-genet» redde landbruket?
De som skal overta norske garder i framtida, må nærmest få traktorgenet inn med morsmjølka.
– Det er viktig for overtakelsen at barn blir sosialisert inn i bonderollen helt fra de er små, sier Einar Lier Madsen ved Nordlandsforskning.
- En tredjedel av bøndene er på vei ut. Gjennomsnittsalderen i yrket er 52 år, én av fire har passert 60. Familien er helt vesentlig for at garden skal drives videre, utdyper Madsen overfor forskning.no
Ser helst at egne barn overtar
Over halvparten av norske bønder tror det er sannsynlig at garden blir drevet videre når de gir seg. Åtti prosent av disse mener at egne barn vil overta, viser en ny undersøkelse.
Prosjektet «Eierskifte på gårdsbruk og i familiebedrifter» er finansiert av Norges Forskningsråd. Forskerne har sammenlignet eierskifte i landbruket og blant familieeide bedrifter.
Resultatene fra studien bygger på en undersøkelse blant 846 gårdsbruk og 1046 familiebedrifter i 2012.
Familieverdier viktigere enn lønn
Undersøkelsen viser at det er familieverdier og tradisjon som er bøndenes sterkeste motivasjon i yrket. Inntektsgrunnlag skårer lavere.
- Det kan være fordi økonomien er så dårlig i landbruket at det må være andre faktorer som veier tyngre for om noen vil overta, sier seniorforsker Lars Rønning i Bygdeforskning.
Hard konkurranse fra oljebransjen
- Kan landbruket bestå på grunnlag av glødende interesse?
- Ja, landbruket er for spesielt interesserte. Spørsmålet er hvor lenge det vil fortsette. Olje- og offshore-bransjen vil ha ungdommene våre, sier Bernt Skarstad.
Han er leder i Nordnorsk landbruksråd, som sammen med Nordlandsforskning tok initiativ til undersøkelsen.
Fritid og ferie viktige for de unge
Det er dagens aktive bønder som er spurt i studien. Spørsmålet er om de som vurderer å ta over, vektlegger økonomi annerledes.
- Det gode liv på bygda, er det gode liv på bygda. Men jeg vil også ha ferie og fritid. Og jeg vil ha lønnsomhet, sier Ulrik Sivertsen, én av de unge bøndene (23) som skal overta gard i Steigen.