Fising

Hvor mye fiser sauen?

Husdyra er uthengt som miljøverstinger når det gjelder utslipp av metangass. Nå skal forskere på Bioforsk på Tjøtta sjekke hvor mye småfe raper og fiser for å se om det er belegg for påstandene, melder NRK Nordland.

Publisert

Forsker Vibeke Lind noterer sirlig hver eneste fis og rap. Foto: Bioforsk

På Bioforsk Nord Tjøtta har forskerne begynt å måle hvor mye metangass sauer og geiter avgir ut hver gang de slipper en fis eller raper. I Norge stammer åtte prosent av metanutslippene fra landbruket. 60 prosent står husdyra for, lyder beregningene.

Eneste i Norden

Forskningsstasjonen i nord er først i Norden når det gjelder slike målinger på småfe. Prosjektet er en del av et internasjonalt samarbeid hvor også Institutt for Husdyr og Akvakulturvitenskap på Ås og Aberystwyth University i Wales medvirker.

Respirasjonskammer

For å kunne måle eksakte verdier, må dyra fise og rape i et såkalt respirasjonskammer. Her unnslipper ikke den minste fis eller mest diskrete rap.

Fôret bestemmer fisen

Internasjonal forskning har vist at fôret påvirker metanproduksjonen. Derfor vil sauene og geitene i forsøket settes på ulke fôrregimer, melder NRK Nordland. For egen regning håper de at sauen ikke blir hengt ut som miljøversting. Da kan det hende at landets én million sauer skrumper i antall – slik tilfellet har vært for geit. Det er bare 40 000 geiter igjen av de 300 000 som holdt vegetasjonen nede for 80-90 år sida.

Powered by Labrador CMS