Frukthage i Hardanger med sau

HARDANGER: Ny vår i frukthagene

Det treårige prosjektet Dyrk Smart skal sørge for tettere kopling mellom fruktdyrkere og grossister, flere nyplantinger, nye dyrkingssystemer og enklere leie av fruktareal i Hardanger.

Publisert

Fruktdyrkinga i Hardanger skal revitaliseres gjennom prosjektet Dyrk Smart. Her fra fruktbygda Ulvik med Hjeltnes vidaregåande skule (tidligere gartnerskole) ytterst på odden i bakgrunnen.

De siste ti åra er fruktarealet i Hardanger redusert fra 10 000 til 8 000 dekar. Sjøl om det samtidig har vært stor produksjonsøkning, foregår fortsatt mye av produksjonen i gamle frukthager, som har potensial for høgere produksjon. Mer enn halvparten av fruktdyrkerne er over 50 år og mange har passert 62 år. På flere bruk er situasjonen uavklar med tanke på videre drift. Ett av de viktigste målene for Dyrk Smart er rekruttering og å få ungdommen inn i fruktnæringa, melder Fylkesnytt fra Hordaland.

Vil plante 300 dekar

De tre fruktlagrene i fylket, Hardanger Fjordfrukt BA, Ullensvang Fruktlager og Nå Fruktlager, er bekymra for framtidige leveranser. Derfor har 40 av Hordalands 300 fruktdyrkere fått besøk av folk fra fruktlagrene og fra veiledningstjenesten. Besøkene er blitt brukt til å finne nye muligheter. Det har resultert i at de 40 har planer om fornying av 300 dekar fruktareal. Etter hvert vil også de resterende fruktdyrkerne i fylket få tilbud om gardsbesøk.

Farvel til Slank spindel

Dyrk Smart-prosjektet har også satt søkelyset på dyrkingssystemet, slik at frukta skal bli lettere å arbeide med, gi høgere avlinger og sørge for at frukta får mer lys og bedre farge.

Det nye dyrkingssystemet tar sikte på å avløse treforma Slank spindel og medfører endringer i måten å plante på, beskjære, gjødsla og anna stell. Prosjektet har så langt jobba mye med beskjæringsmetoder ved flere demonstrasjoner i mange grender i Hordaland. I samarbeid med Hjeltnes kompetansesenter i Ulvik er det starta et fem-dagers kurs for nye fruktdyrkere med 33 deltakere.

Blåse nytt liv i gamle hager

For å gjøre det lettere å leie ut areal til fruktdyrking, har Dyrk Smart lagd en mal til avtale for langtidsleie av jord. Å ta i bruk mer areal til fruktdyrking er ett av tiltaka for å nå måla om en kraftig økning i fruktproduksjonen i Hordaland. Neste skritt blir å snakke med grunneiere av fruktareal som ikke er i bruk – for å se på mulighetene for fornya drift.

Mangel på norsk frukt

Forbruket av frukt har økt de siste åra. Det er skrikende behov for norsk frukt og stor etterspørsel etter godsakene fra Hardanger. Dette er noe av bakgrunnen for at det treårige stimuleringsprosjektet Dyrk Smart så dagens lys ved nyttår.Foruten nevnte tre fruktlagre, er Norsk Fruktrådgiving Hardanger, Fylkesmannen, Fylkeskommunen, Innovasjon Norge og Regionalt Næringsfond Hardanger med på Dyrk Smart.

Powered by Labrador CMS