duun sveiseanlegg

Duun avanserer

Med et av de mest avanserte sveiseanleggene i Skandinavia  på plass, satser Duun på økt fleksibilitet og styrket konkurransekraft. Anlegget ble høytidelig åpnet av næringsminister Trond Giske tirsdag.

Publisert

Roald, John Erik og Rolf Even Duun (uten gule vester) følger nøye med i det næringsminister Trong Giske står klar til å trykke på den grønne knappen for å offisielt starte Duuns hyperavanserte sveiseanlegg. (Foto: Duun)

Duun har satset på robotsveising siden 1986, men har nå tatt et langt steg inn i framtida. Anlegget er av de to-tre mest avanserte i Skandinavia. Kverneland har et liknende anlegg for mindre deler, og Väderstad har også noe tilsvarende. – Det unike med vårt anlegg, er at det tar så store komponenter. Her får vi plass til våre største V-freser, ved at roboten behersker størrelser opp til 1,6 x 4 meter og vekter opptil tre tonn, forklarer en tydelig stolt John Erik Duun.

Ikke bare sveiserobot

Fem av de sju gamle sveiserobotene er demontert. Den nye maskina er noe langt mer enn en rein sveiserobot. I løpet av arbeidsdagen kan de Duun-ansatte fylle opp magasinet i anlegget med spesialpaller hvor delene som skal sveises er puslet sammen på hver sine respektive jiger. En jig er en spesialbygd ramme som holder delene på plass under monteringa. Pallene har elektronisk RFid-merking. Maskina tar for seg pallene etter tur, og ved hjelp av den elektroniske merkinga velger den hvilke sveiseprogrammer som skal brukes. Dermed kan den sveise redskaper av så mange ulike slag som ønskelig, og den jobber kontinuerlig. Sveiseprogrammene lages sammen med konstruksjonstegningene av redskapen. Samme dataprogram konstruerer automatisk sveisejigene.

Endrer produksjonen

– Dette betyr at vi har kort igangkjøringstid, altså at vegen fra tegning til ferdig produkt forenkles vesentlig, sier John Erik Duun til Bedre Gardsdrift. De 44 pallene som stables i magasinet blir automatisk hentet fram og sendt videre når de er ferdige. Sveiseanlegget jobber kontinuerlig gjennom hele døgnet, helt uten bemanning.– Dette sparer oss for lønnskostnader og gir oss økt kapasitet, samtidig som vi er sikre på en kontinuerlig god kvalitet på sveisearbeidet. Anlegget gjør det mulig for oss å raskere kunne kjøre små serier, og dermed kan vi lettere supplere markedet når vi ser hvordan etterspørselen er. I dag har alle redskapsprodusenter det slik at de produserer en viss serie av hvert produkt, fordi oppstartskostnaden er ganske høy. Slike sveiseanlegg er ikke ukjent fra for eksempel bilindustrien, men kombinasjonen av så små serier, svært ulike produkter, og størrelsen på komponentene, gjør nyvinninga på Åsen i Nord-Trøndelag til noe temmelig unikt.

Distrikts-industri på sitt beste

Satsinga blir lagt merke til, og det er nok ikke uten grunn at statsråden med ansvar for landets industri finner grunn til å markere at roboten er i drift, samtidig som lederen for bransjeorganisasjonen Norsk Industri er tilstede. – Å drive industri i Norge stiller store krav, for vi har høye lønnskostnader. Samtidig har vi mange fortrinn. Vi har særdeles dyktige ansatte, og for vår del er vi så heldige at vi holder til på bygda. Jeg opplever våre ansatte som stabile og bevisste på viktigheten av at hver enkelt gjør en god jobb. Her trenger vi ikke en formann pr. fem arbeidere, for alle er sitt ansvar bevisst. Det at vi nå har investert 18 millioner i roboten og 7 millioner i bygningsmessige oppgraderinger er med på å sikre de 50 arbeidsplassene vi har, og styrke oss på veg inn i framtida, fastslår Duun.

Powered by Labrador CMS