Asbjørn Børsheim presenterer den nye, alkkoholsvake Hakastadsideren under årets Siderslipp i Ulvik 18. mai. Bak står kona Torbjørg Austrud.
Asbjørn Børsheim har funnet en vei rundt regelverket.

Omgår regelverket med svakere sider

Asbjørn Børsheim i Ulvik Frukt & Cideri i Hardanger har senket alkoholinnholdet i eplesideren fra seks til fire prosent. Dermed kan han selge sideren rett fra garden Hakastad.

Publisert

Regelverket sier nemlig at alt drikke som inneholder mer enn 4,75 prosent alkohol, må omsettes gjennom Vinmonopolet. 

Da Bedre Gardsdrift besøkte Asbjørn Børsheim for nesten tre år sida, var han rimelig oppgitt over norsk alkoholpolitikk. 

Turister ville handle, fikk ikke lov

Hvert år hadde han flust med turister og besøkende på garden sin i Ulvik som gjerne ville kjøpe flasker med eplesider hjem. Men i og med at sideren inneholdt mer enn 4,75 prosent alkohol, var ikke dette mulig uten å gjøre seg til lovbryter. Derfor måtte Asbjørn forsøke å selge sideren til restauranter og hoteller i området. 

I og med at han er en forholdsvis liten produsent, var det ikke mulig å omsette gjennom Vinmonopolet, som krever større og stabile leveranser. Men kunne Asbjørn ha solgt sideren direkte fra garden, var han sikker på at de besøkende ville avtatt brorparten av sideren hans.

Blandede følelser

Vi synes det er merkelig at bønder må legge om produksjonen for å omgå regelverket. Hadde det ikke vært bedre om loven ble endret? 

Vi tok dette opp med forrige landbruksminister, Lars Peder Brekk, som lovte å se nærmere på saken. Sjøl om han forsto bøndenes frustrasjon og så at slike fruktgarder med nye produkter representerte økt verdiskapning for Vestlandslandbruket, minnet landbruksministeren oss om at han ikke ville «tukle» med Vinmonopolet. 

Slik står saken fortsatt etter tre år. Det er valg til høsten, men vi har ikke sett noen politikere som har frontet siderbøndenes sak. Hvor er du, Vedum?

Mye papir

Asbjørn er en tålmodig mann og mener å ane en lysning i det fjerne og er glad for at han nå kan selge sider fra garden Hakastad. Men han innrømmer også at det har vært en forholdsvis byråkratisk prosess med mye papir i forkant av vedtaket om gardsalg, som trådte i kraft i juni. 

I kampens hete har vi glemt å nevne at den nye, alkoholsvake sideren bærer navnet Hakastadsider og at den er lagd av det gamle, gode eplet Gravenstein. Kortere gjæringsprosess har resultert i den lave alkoholprosenten. Sideren er syrlig og kan med fordel erstatte hvitvin i sommer. Serveres kald.

Enda en god grunn til å besøke Ulvik i sommer!

PS. Sammen med gardene Syse og Lekve utgjør Hakastad Frukt- og siderruta i Ulvik.

Powered by Labrador CMS