Slik vil de øke kjøttproduksjonen
Ekspertgruppa som skal gi råd om hvordan Norge skal få opp produksjonen av storfekjøtt, overleverte i dag sine anbefalinger til landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum. Dette er hva de foreslår.
Ekspertgruppas leder Tor Arne Ruud overrakte idag rapporten til Trygve Slagsvold Vedum.
Underdekningen av storfekjøtt i det norske markedet er på ca. 10 000 tonn etter kvoteimport, noe som tilsvarer kjøttproduksjonen fra 35 000 – 40 000 mordyr.
Ekspertgruppa slår fast at det er potensiale til å øke storfekjøttproduksjonen i dagens populasjon, men de mener at det trengs også flere mordyr for å dekke hele underskuddet.
Slik mener ekspertgruppa at problemet kan løses:
På kort sikt:
- Økning av slaktevekt for lette okseslakt
- Oppfôring av kalv som i dag ikke slaktes som kvalitetskalv
På litt lengre sikt:
- Flere kalver per årsku
- Økt anvendelse av bruksdyrkrysning og planmessig krysning med kjøttfe
For å stimulere til dette er viktige tiltak:
- Faglig løft, som kan bidra til både økt produksjon og forbedret lønnsomhet
- Spesiell fokus på de tyngste kostnadsdriverne i produksjonen
- Innretning av tilskudd slik at det i sterkere grad fremmer produksjon av kjøtt framfor hold av dyr
For å øke populasjonen med flere dyr og flere besetninger er det i tillegg til ovenfor nevnte behov for:
- Utvikling av rimelige og rasjonelle bygningsløsninger
- Økt støtte til investering og finansiering av bygg og innkjøp av dyr