Nils T Bjørke

Krever mindre, forventer mer

Bondeorganisasjonene krever 200 millioner kroner mindre enn i fjorårets jordbruksoppgjør, men forventer at Regjeringen svarer bedre på kravet enn i fjor.

Publisert

Det samla kravet fra bondeorganisasjonene er i år på 1,970 milliarder kroner. Det er en drøy milliard over fjorårets tilbud fra Staten, som var på 900 millioner kroner.

Det førte som kjent til at organisasjonene valgte å bryte forhandlingene.

– Jordbruket kunne ikke ta ansvar for at Regjeringen ikke fulgte opp sine egne ambisjoner fra stortingsmeldinga i tilbudet. Jordbrukets forhandlingsutvalg har et klart ønske om å finne fram til en forhandlingsløsning, men det forutsetter imidlertid at Regjeringen i år følger opp sine ambisjoner satt gjennom landbrukspolitiske mål med tilstrekkelig med midler for å nå disse, skriver forhandlingsgruppa i dokumentet de la fram i dag.

De viser blant annet til at landbruks- og matministerens har nedsatt ekspertgrupper for å øke produksjonen av korn- og storfekjøtt.

– Jordbrukets forhandlingsutvalg forutsetter at Regjeringen i årets jordbruksoppgjør svarer på utfordringene ekspertgruppene har trukket opp. Helt sentralt for å løse utford ringene er en heving av inntektsnivået i jordbruket, understreker de.

Vil bøndene ha grunn til å smile etter at landbruksministeren har lagt fram tilbudet 7. mai?

Om de får gehør hos myndighetene får vi vite 7. mai. Da legger Regjeringen fram sitt tilbud.

Powered by Labrador CMS