Kjøttproduksjon: Fjørfe opp – storfe ned
Produksjonen av fjørfekjøtt gikk opp med nesten 7000 tonn (+7,6 %) sist år. På samme tid hadde storfe en nedgang på 4000 tonn (- 4,5 %).
Produksjonen av fjørfekjøtt økte mest i fjor. Foto: colourbox.com
Når det gjelder svine- og sauekjøtt, var det bare små endringer, melder Statistisk sentralbyrå.
Samla produksjon litt opp
Samla kjøttproduksjon økte svakt med 3000 tonn, til 324 000 tonn fra 2011 til 2012. Av det kontrollerte slaktet i 2012 utgjorde svinekjøtt 132 000 tonn, fjørfe 91 000 tonn, storfe 81 000 tonn og sauekjøtt 23 000 tonn.
Størst «kjøttfylde» i Rogaland
Rogaland er fortsatt det fylket som produserer mest kjøtt i landet, hele 23 prosent av produksjonen. Deretter følger Nord-Trøndelag (14 %) og Hedmark (12 %). Rogaland var største kjøttprodusent av svinekjøtt, storfekjøtt og sauekjøtt med henholdsvis 39 000 tonn, 13 200 tonn og 4 900 tonn.
Produksjon av fjørfekjøtt var størst i Østfold og Nord-Trøndelag.
Slakt godkjent til folkemat. | ||||
Tonn | Prosent endring fra | |||
2012 | 2011 - 2012 | 2002 - 2012 | ||
I alt | 324 155 | 0,9 | 24,0 | |
Svin | 131 559 | 0,6 | 26,5 | |
Fjørfe | 91 156 | 7,6 | 98,7 | |
Storfe | 77 982 | -4,5 | -8,9 | |
Sau | 22 777 | -2,6 | -8,8 |
Kilde: Statistisk sentralbyrå