Hans Christian Hektner
Hans Christian Hektner

Har «sørva» bonden i 30 år

Rælingen: Hans Christian Hektner (bildet) holder åpnet hus fredag og lørdag for å markere at Hektner Maskin AS har eksistert i 30 år.

Publisert

Fyller 30 år: Marie og Hans Christian Hektner med jubileumslogoen foran SlurryKat-spredere. I fjor solgte Hektner Maskin 17 slike anlegg.

På de to jubileumsdagene presenterer Hektner Maskin noen av sine mest populære produkter: CMN ugrasharv, Bunning tørrgjødselspredere og SlurryKat slangespredingssystem. Det blir også faglig foredrag om skopebryting, høsthvete og overgjødsling med husdyrgjødsel, samt reparasjon av eng og såing av grasfrø. Og sjølsagt matservering!

Ville bli landbruksmekaniker

-Jeg er stolt av å ha tjent bonden i 30 år. Det har vært både opp- og nedturer for firmaet i disse årene, sier en ærlig Hans Christian Hektner. - Agenturer er kommet og gått. Men Hektner Maskin har bestått, tilføyer jubilanten.

Firmaet så dagens lys ved en tilfeldighet. Den 18-årige Hans Christian ville gjerne bli landbruksmekaniker, men kom ikke inn på skolen. I stedet for å tvinne tommeltotter, startet han sitt eget firma.

Kremmer på heltid

Den unge gründeren var svært opptatt av hurtigkoplinger, og da Lyng lanserte Triangel i samme tidsrom, ble dette et yndet salgsobjekt. Året etter kom han inn ved Tomb landbruksskole. Her gikk den geskjeftige Hektner´n fra rom til rom i internatet og solgte motorsager til sine medelever. Først i 1986 begynte han å drive Hektner Maskin på heltid, hvor han solgte tradisjonelle landbruksmaskiner som Nordsten kombisåmaskiner og Vicon gjødselspredere.

Foregangsmann

Hans Christian har vært med på å starte Husdyrsystemer og introduserte Hill- sprederne i Norge i 1988. I 1998 presenterte han Keenans fullfôr-konsept for første gang her til lands. Samme år solgte han de to første Keenan-vognene. I 2004 leverte han det første fullautomatiske sauefjøset i Norge. På hele 90-tallet solgte han i-mek-utstyr gjennom Husdyrsystemer.

For å gjøre lista komplett, må vi nevne at Hekter´n også står bak salget av mange presser på Romerike for Høstespesialisten på Vestby. Agenturet på Bunning-gjødselvogner kom i 1996 og på Cobra-pumpene i 2000. I 2009 Solus-produktene, CMN-harva i 2010 og endelig SlurryKat-sprederne i fjor.

Dekker hele landet

Hektner Maskin har stort sett holdt hus på hjemgarden i Rælingen. Kun i perioden fra 1993-1997 leide Hans Christian lokaler i midtbygda, hvor han forhandlet Husquarna-produkter.

I dag har Hektner Maskin kunder fra Lindesnes til Pasvik. De er fire fast ansatte (3,5 årsverk), men bedriften har i tillegg ti medarbeidere landet over som er knyttet til firmaet. I fjor ble det omsatt for 16,5 millioner i landbruksmaskiner.

Satser tungt på gjødsel

Fra å ha vært en gras- og gjødselspesialist, føler Hektner´n nå at vekta er i ferd med å bikke over mot gjødsel.

-Vi tar mål av oss til å bli en ledende leverandør av gjødselutstyr i framtida. Et krevende klima med mye nedbør setter store krav til utstyret. Vi mener å ha et slikt utstyr av meget høg kvalitet og der tilhørende kompetanse. Det er med stor tilfredshet jeg noterer at flere og flere større bønder velger oss som leverandør. Det tar jeg som et godt tegn, konkluderer jubilanten avslutningsvis.

Foran Hektner gård står fire Bunning-vogner og venter på de besøkende til jubileumsdagene fredag og lørdag.

Powered by Labrador CMS