Claas Arion 640_1

Nye Arion i norsk jord

Denne uka har Lantmännen Maskin hatt Norgeslansering for nye Claas Arion 500/600, og vi har prøvekjørt Arion 640 med 177 hk.

Publisert

Nye Claas Arion 640 med produktsjef Torstein Simengaard bak rattet.

Nye Claas Arion 500/600 ser ny ut, og er det. Den runde fronten er borte, men viktigst av alt er den nye hytta. Den er veldig lik den vi finner på Axion 900, men har fått en ekstra stolpe på venstre side slik at døra ikke stikker så langt ut når den åpnes. Spesielt praktisk for dem som kjører innomhus på trange plasser, argumenterer Claas.

Velger du Cebis, får du multifunksjonsarmlene med programmerbar kjørespak og stor skjerm.

Innsteget til førerplassen er merkbart bedre enn før, og instrumentpanelet er nå montert på rattstammen. Også hos Claas må du nå trampe inn en pedal når du skal justere tiltinga på rattet. Slikt liker vi. Armlenet er gjenbruk. Velger du den enkle CIS-utgaven, får du samme armlene som på de utgående modellene. Med CIS følger også mekanisk betjente hydraulikkventiler. Går du for Cebis får du samme armlene som i Axion 900, hvilket inkluderer C-motion kjørespak, eller rettere sagt kjørekule, samt skjerm foran på armlenet. Hytta er dessuten mer romslig enn tidligere og har også flere oppbevaringsplasser, om enn noe små. En god plass til å legge fra seg et speilreflekskamera har den ikke, men så er vel heller ikke journalister målgruppa.

Motorene er levert av DPS (John Deere) og har dermed EGR og partikkelfilter istedet for AdBlue. Selv om motorene er produsert av John Deere, er alt rundt, slikt som kjølesystem, motorstyring og eksosrensing Claas sitt eget. Claas har også gått vekk fra ekstraeffekt, og reklamerer med at Arion 540 med 163 hk, er verdens sterkeste firesylindrede traktor uten ekstraeffekt.

Fem skjærs vendeplog er ingen stor utfordring for Arion 640.

Enn så lenge tilbys Arion kun med mekanisk transmisjon med fire grupper og seks hurtiggir. Med mulighet for automatisk girskifte innad i gruppene og mellom gruppene, bør det være godt nok for de fleste. Med automatfunksjonen aktivert er det dessuten svært enkelt å begrense hvilke gir den skal kunne gire imellom. Vi prøvde traktoren i pløying, og transmisjonen vekslet både mjukt og kjapt mellom girene C1 og C4, avhengig av jordforhold og topografi. Ved å trekke kjørespaken bakover, kunne vi begrense girområdet trinn for trinn.

Med Arion 500/600 er ingen Claas-modeller eldre enn fire år. Den eldste modellen er Xerion 3300, som ble lansert i 2006. Arion er Claas sin viktigste modell i Norge, og med de nye modellene er det grunn til å tro at en heller beskjeden markedsandel vil øke i tida framover.

Powered by Labrador CMS