Agromek 2012 2

Agromek mot gamle høyder?

DANMARK/HERNING: Over 7000 besøkende var innom Agromek på utstillingens første dag. Det er vel 1300 flere enn tilsvarende dag i 2010. En økning på drøye 20 prosent.

Publisert

De tre grisebøndene fra Østfold; Ottar Weel (t.v.), Arne Krog og Jørn Ødegård var blant de få nordmenne vi fant på Agromeks første dag.

Det totale besøkstallet på Agromek for to år siden var i overkant av 37 000. Med dagens oppløftende tall, håper den nye Agromek-direktøren, Allan Pedersen, å bryte 40 000-grensa når portene lukkes på fredag. Og i morgen, onsdag, er det langåpent til kl. 20.00.

60 000 besøkende i glansdagene

Men ennå mangler det litt før Agromek har funnet tilbake til fordums storhet, i alle fall hva besøkstallene angår. Både i 2006, 2007 og 2008 lå besøket på godt over 60 000. Den gangen ble messa arrangert i slutten av januar hvert eneste år og det ble også holdt åpent på lørdagen.

Ønsker seg tilbake til januar?

Vi har en følelse av at messeledelsen innerst inne har et ønske om igjen å arrangere Agromek i slutten av januar. Men det tidsrommet har Nutrifair-messa i Fredericia lagt beslag på. Dette er en spesialmesse med fokus på innendørsmekanisering og fôr, som for første gang ble arranger i fjor med 150 utstillere og 5700 besøkende på to dager. Messa gjentas 23.-24. januar i 2013. Den er med andre ord en årlig foreteelse, mens Agromek nå har en toårig syklus.

Traktorene vender tilbake

Tidligere hadde Agromek en annen konkurrent i Fredericia, nemlig den traktor- dominerte LIB-messa. Denne var det landbrugsmaskin-importørenes brancheforening af 1919 som sto bak. Den siste LIB-messa ble avholdt i 2008, mens 2010-utgaven ble avlyst. Konflikten de to messene mellom medførte at de store traktorimportørene holdt seg unna Agromek. Nå er flere av dem på veg tilbake. I år har vi observert både New-Holland-, Deutz Fahr- og John Deere-traktorer på messa. Mjølkemaskinleverandørene er også tilbake i folden.

Fire messer på tre måneder

Vi er redd danskene må rydde opp i sitt messerot før leverandørene går lei. Flere danske firmaer vi har snakket med har deltatt på Eurotier i Tyskland, Agroteknikk på Lillestrøm og nå Agromek. Og om to måneder venter Nutrifair. Fire messer i løpet av tre måneder blir i overkant av hva firmaene kan klare.

Få nordmenn

På Agromeks første dag har vi ikke hørt så mye til det norske tungemål. Tidligere, da messa ble avholdt i januar, var det horder med nordmenn nedover. Vi tror siste uke før advent er et dårlig tidspunkt også for norske besøkende. Nå venter hjemlige gjøremål framfor danskebåten og hygge i Herning. Dessuten har mange norske bønder allerede fått dekke sitt messebehov på Agroteknikk.

Powered by Labrador CMS