Dieseltyv1
Dieseltyv1

SVERIGE: Tjuver stjeler diesel for 47 millioner

I fjor ble 7300 diesel-tjuverier anmeldt i Sverige. Det tilsvarer en verdi på 47 millioner svenske kroner. Men mørketallene er store da mange ikke gidder å anmelde forholdene.

Publisert Sist oppdatert

Først tapper tjuvene dieselen over på plasstkanner. Deretter over i en etterfølgende tankbil, som lurer litt i bakgrunnen. Foto.colourbox.com

Dieseltjuveriene øker dramatisk og skaper problemer for mindre foretak. Det er først og fremst lastebileiere og entreprenører som rammes. Du kan fort miste et par hundre liter diesel over natta, og det merkes, skriver ATL på sine hjemmesider.

Entreprenørmaskiner utsatt

I Dalsland og Värmland er det entreprenørmaskiner som rammes hardest. Disse er som regel parkert i grustak og i skogen, noe som gjør det enklere for for tjuvene å ”lette” dem.

Velorganiserte ligaer

Vanligvis opererer tjuvene i tre grupper. Først kommer en bil som spaner. Etter det en hvit buss med dunker og i bakgrunnen finnes det en tankbil med container, har norsk politi opplyst svenskene om.

Tomme tanker om natta

Flere større lastebilfirmaer har forsterket oppstallingsplassen med ekstra belysning og kameraovervåking. De lastebilene som står parkert der om natta har stort sett tomme tanker. Det betyr at sjåførene hver morgen må starte dagen med å tanke opp bilene.