Høna går på høygir før påske
Norske høner jobber overtid for å fylle egghyllene til påske. Hemmeligheten er å hente inn eggene oftere og la hønene leve litt lenger, slik at de rekker å være med på påskedugnaden, sier eggdirektør i Nortura, Morten Nilsen.
Nilsen er samtidig litt stolt over at de klarer å fylle butikkhyllene tatt i betraktning den store omlegginga eggbransjen har vært gjennom. Ved årsskiftet måtte alle norske høner enten være frittgående eller leve i miljøinnredning.
- Det er ekstra hyggelig å se at vi klarer å levere nok etter den store omstillingen vi har vært gjennom. Det takker vi både hønene og deres eiere, eggprodusenten, for, sier Nilsen.
Nyttige eggfakta:
- Nortura har 4 eggpakkerier: Rakkestad (Østfold), Bø (Telemark), Hå (Rogaland) og Heimdal (Sør-Trøndelag).
- Til sammen pakker de rundt 28 millioner egg de to siste ukene før påske og i den korte påskeuka.
- Påskeforbruk: 4,6 millioner egg hver dag (normalt: 2,3 millioner)
- Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 gram. Av dette er ca. 22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall (kilde: matprat.no)
- Egg er en viktig kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen (kilde: matprat.no) "
- Egg har perfekt hygienisk emballering fra naturens side, så i kjøleskap vil de holde seg langt over Best før-datoen. Først når de lukter råtne egg er det på tide å kaste dem.