Unik gulrotopptaker
Laurits Stokkeland fra Brusand i Hå kommune har fått skreddersydd en sjølgående gulrotopptaker. Resultatet er kanskje den mest effektive kasseopptakeren på markedet.
Ole Petter Aarnes i Ole Chr. Bye AS (t.v.), Laurits og Asbjørn Stokkeland, samt Arvid Varhaug oppe på maskinen, mener dette er den mest effektive gulrotopptageren som Asa-Lift noen gang er levert.
Utgangspunktet er en Asa-Lift SP200 sjølgående to-rads gulrotopptaker. Det unike, er et sjølkonstruert kassemagasin som gjør det mulig å fylle 60 kasser i timen, eller 25 tonn.
- Vanligvis klargjøres kassene på jordet, og plasseres deretter på maskinen. Vår maskin har plass til 12 kasser, som klargjøres på maskina. Dermed får vi færre stopp, enklere logistikk og større kapasitet, sier Laurits Stokkeland.
Spesialkran
De 12 kassene lagres tre og tre, og handteres med en radiostyrt og spesiallaget kran av de som klargjør kassene. Når kassene skal løftes, klemmer to tallerkenene på hver side av kassa. Når kassa er løftet opp, roteres den manuelt til rett posisjon før den settes ned på beltet. Deretter legges det plast i kassene før de fylles, helt automatisk. Ved gode forhold klargjøres det én kasse per minutt.
Dette er den først gulrotopptakeren fra Asa-Lift der kassene klargjøres på maskinen.
Mer enn dobbel kapasitet
– Tidligere hadde vi to trepunktsmonterte maskiner, Asa-Lift Combi 1000. Den nye har større kapasitet enn de to gamle til sammen, og med halve mannskapet. Vi merker at klimaet er i endring og at det blir færre dager med gode høsteforhold. Den store kapasiteten gjør at vi kan utnytte godværsdagene bedre, sier Laurits.
Belter fra Claas
Opptakeren veier ca. 20 tonn. Men med belter fra Claas bak og stort framhjul er bæreevnen bedre enn en vanlig traktor. Om nødvendig kan opptakerenta seg fram på steder hvor de gamle ekvipasjene fikk problemer, uten å ødelegge jorda. Framhjulet svinger 80 grader til hver side, slik at den nesten 12 meter lange opptakeren nesten snur på femøringen, dersom mynten legges ved siden av beltet.
En meter bredt framhjul og 90 cm breie belter bak bærer gir den 20 tonn tunge opptakeren bedre bæreevne enn vanlige traktorer.
3,8 millioner
Grunnprisen for en to-rads sjølgående gultrotopptaker er 2,5 millioner kroner. Stokkelands maskin endte på 3,8 millioner.
– Jeg kunnes spart en halv million og to tonn egenvekt ved å velge hjul i stedet for belter. Men nå har vi fått en maskin slik vi mener den børe være. Dessuten gir beltene økt framkommeligheten når forholdene er vanskelige. Det har også en verdi, sier Laurits.
Flere detaljer i BG 10/2012
Vil du vite mer om den unike gulrotopptakeren på Jæren, kan du bla opp på side 46 i årets siste utgave av Bedre Gardsdrift. Hvis du ikke er abonnent, kan du bestille abonnemenet her. Bladet postlegges 18. desember.
"