Unngå tørke-brann
I løpet av 10 år har minst 100 millioner kroner gått opp i røyk som følge av brann i korntørker, viser et estimat fra Gjensidige. Nå frykter de nye branner.
Odd A Rød i Gjensidige advarer mot branner i korntørker.
I disse dager settes tusenvis av tørker i arbeid igjen, etter å ha stått ubrukt i tett opp mot ett år. Nå går korntørkene for fullt 24 timer i døgnet etter sin lange hvile. Odd Rød, fagdirektør brann i Gjensidige, mener det ikke er spørsmål om det blir en brann, men heller om når det skjer.
- Ettersyn og vedlikehold av korntørker er ofte fraværende, sier Odd Rød, fagdirektør brann i Gjensidige. Han oppfordrer bøndene til å få gjennomført service og kontroll før de tas i bruk.
- Varmlufttørkene er mest utsatt, og vi anbefaler både en el-kontroll utført av en sertifisert kontrollør, og en service/kontroll av brennersystemet som bør foretas av leverandøren eller produsenten, sier Rød.
Dette kan du gjøre sjøl
Er du alt i gang med tresking og tørking, kan det være i seneste laget å bestille folk til å komme og sjekke til denne sesongen. Imidlertid er det flere ting du sjøl kan gjøre mens arbeidet pågår, og det tar ikke mange minuttene.
– Se over at alle elektriske motorer har reine kjøleribber.
- Kjenn etter på motorer og lagre at der ikke oppstår unormal varme.
- Ta også en runde i sikringsskapet. Høy temperatur er et varsel om at noe er galt.
For korntørker gjelder to viktige stikkord: Renhold og temperatur.