Tilstanden i det russiske landbruket
Internasjonal landbrukspolitikk er ikkje det høgast prioriterte temaet i Bedre Gardsdrift, men dette korrespondentbrevet frå Hans-Wilhelm Steinfeld kan vi tilrå.
Russland rår over enorme landbruksareal, men tilstanden i næringa er heller skral, fortel Hans-Wilhelm Steinfeldt. Biletet viser ein gard i Kaukasus. (Foto: Colourbox)
NRKs Moskva-korrespondent gir eit interessant perspektiv på tilstanden i det enorme landet. " Steinfeld skriv mellom anna:"Det er i år 150 år siden reformtsaren Aleksandr II opphevet slaveriet over rusiske bønder. Men bondestanden er fortsatt forkrøplet.(...) «Det helligste er å pløye jorden», skrev Lev Tolstoj på sine eldre dager. Men her i Russland var det et slaveri. (...) For i 1982 ble 32 prosent av kjøtt og melk produsert på de skarve, private hageflekkene som utgjorde de 5-6 prosentene av den dyrkede marken, 42 prosent av frukt og grønnsaker ble også dyrket på disse teigene mens hele 60 prosent av den sovjetiske potetproduksjonen gjorde det. I dag klager det som fins av frie bønder at de kan ha regnskaps- og revisjonsplikt overfor opptil 15 offentlige organisasjoner. (...) Den lokale TV-stasjonen for Moskva-regionen meldte 12. mars at det per 1000 hektar er fem ganer flere traktorer i USA enn i Russland. Vi kan legge til at èn ting er nå traktorene, men du skal ha minst tre applikasjoner til trekkraften. For plogen, harven og møkkasprederen får russiske bønder betale dyrt. Derfor er for eksempel svinekjøtt i Russland tre ganger dyrere en svinekjøtt fra USA og Polen - svindyrt med andre ord."Heile korrespondentbrevet finn du her, på nrk.no sine sider.
"