ugrasrobot1

Lukerobotene kommer!

På en markdag på Nøtterøy neste torsdag kan du ta to ulike lukeroboter nærmer i øyesyn. Robovator (bildet) går i salat og Robocrop i selleri.

Publisert

Den danske Robovator går best i plantede kulturer, som her salat.

Grunnen til at bruken av robotene øker, er stadig færre tilgjengelige ugrasmidler og innsparing av utgifter til manuell luking.

Robovator

Den danske produsenten F. Poulsen Engineering har holdt på med utvikling av ugrasroboter i ti år, både termisk og mekanisk. Den mekaniske og bakmonterte Robovatoren går bare i plantede kulturer og kan brukes fra utplanting til planteraden vokser sammen. Det må minimum være fem centimeter mellom plantene i raden.

To lukeredskaper med et flattjern i enden arbeider i hver rad. Mellom hver planterad går det en gåsefot.

Robocrop

Den frontmonterte engelskproduserte Garford Robocrop har gått to år i Vestfold. Foreløpig fungerer lukeroboten i knollselleri, men det er også aktuelt å bruke maskinen i andre kulturer som blomkål. I høye kulturer, som rosenkål, blir det problemer når plantene vaier i vinden, overføring av data blir ikke korrekt og plantene kan bli kappet av rett under jordoverflata, skriver Norsk landbruksrådgiving.

Hakker i en halvsirkel

Robocrop´n har ett kamera på hver rad. Bildene overføres til en monitor inne i traktoren som igjen styrer de tre arbeidshakkene. Hakkene arbeider i en halvsirkel mellom hver plante i lengderetningen. Et styringssystem gjør det enkelt å treffe radene riktig, men foreløpig er roboten litt følsom for helning. Best resultat får du når det er flatt.

Markdag med demonstrasjon

Grønnsaksdyrkerne i Vestfold er foregangsfolk når det gjelder robotluking. Det er derfor ikke uten grunn at Norsk landbruksrådgiving Viken, NLR SørØst og NLR Østafjells inviterer til markdag med demonstrasjon av nevnte roboter på Nøtterøy 16. juni.

"

Her den engelske roboten, Robotcrop InRow.

Powered by Labrador CMS