DeLaval AMR

Første AMR-kunde bor på Tasmania

DeLavals første ordinære kunde for deres nye roterende melkestall med robot har adresse Tasmania.

Publisert

AMS for 300 kyr og oppover.

Ifølge DeLaval er den første roterende melkeroboten i ferd med å bli montert på Tasmania i Australia. Også et svensk bruk har valgt å investere i det råeste som finnes innen automatiske melkesystemer.

DeLaval har testet karusellen i Sverige og Australia, og det er i disse to landene salget starter først. Nå har De Laval vist fram sitt svenske testanlegg, som befinner seg på garden Odensviholm i Sør-Sverige.

Fire av de fem robotene i systemet.

På Odenvsiholm er det 450 kyr, og garden har hatt karusell i 11 år. I 2010 ble den manuelle karusellen bygget om til AMR. To roboter sørger for vask og klargjøring, mens to andre sørger for selve påsettingen. Når kua er ute av karusellen, sørger en femte robot for rengjøring av melkeorganene.

Ifølge eieren, Stefan Löwenborg, har karusellen en kapasitet på 90 kyr i timen, og vil være velegnet for bestninger fra 300 til 900 kyr. Han mener også at AMR vil tiltrekke gode røktere.

- Folk som ønsker å jobbe på en melkegard er først og fremst interessert i dyr. Så hvis vi kan gi dem mulighet til å fokusere på dyra, framfor å stå i melkegrava hele dagen, tror jeg vi kan skape en mer attraktiv arbeidsplass, forteller Löwenborg.

Markedssjef Øyvind Erikstad i DeLaval sier til Bedre Gardsdrift at det også er interesse for AMR hos norske bønder, men at besetningene er for små til at investeringen blir økonomisk forsvarlig.

Powered by Labrador CMS