Claas i Guinness
Claas Lexion 770 har slått den forrige verdensrekorden i åtte timers tresking med 22,5 prosent. Mens de først var i gang, kjørte Claas-kameratene inn 1361 tonn hvete på 20 timer.
Rekordforsøket fant sted i Lincolnshire på Englands østkyst, rett nord fra London og rett øst fra Manchester, den 1. september i år. Under Agritechnica benyttet Claas anledningen til å markere begivenheten, blant annet ved å invitere landbruksjournalister til å være til stede når Guinness World Records overleverte den endelige bekreftelsen på godkjent rekord.
12 meter skjærebord
Rekordmaskinen er en Claas Lexion 770 TerraTrac med 12-meters Vario skjærebord. Motoreffekten er 586 hk. Treskeren arbeider med det Claas omtaler som APS Hybrid System. Det betyr at treskeren har tradisjonell slager og bro, hjulpet av Claas sitt APS-system, før halmen går inn i en rotor som erstatter halmristerne. Hjelpesystemer for automatisk innstilling, automatisk styring og kapasitetsstyring er naturlig nok også på plass.
Verdensrekorden
Vil du sikre deg plass i rekordboka, må du heretter treske minst 675,84 tonn på åtte timer. Den forrige rekorden var 551,6 tonn. Under rekordforsøket er halmsnitteren innkoplet. Lexion 770 brukte i gjennomsnitt 1,15 liter diesel pr. tonn. Det er 11 prosent under forrige rekord. Gjennomsnittlig kapasitet er 84,48 tonn i timen, med et maksimum på 120 tonn. Rekorden ble satt på et areal på 696,6 dekar, noe som tilsvarer en avling på 970 kg/daa.
Holdt på i 20 timer
For å markere seg skikkelig, hadde Claas bestemt seg for å holde det gående i omlag 20 timer. Det betyr at etter at verdensrekorden var satt, fortsatte de to sjåførene skiftarbeidet sitt, dog med halmsnitteren utkoplet. Avbrutt av en 50-minutters servicepause holdt gjengen det gående gjennom hele natta. Etter 19,2 timers effektivt arbeid viser oppsummeringa dette: - 1361,99 tonn totalt - 70,94 tonn pr. time - 1293,6 dekar tresket - gjennomsnittlig vannprosent 15,9
Ekstrem fuktighet
Claas poengterer at de tresket under meget høyt vanninnhold. Da de startet holdt kornet 18 prosent, mens det gjennom dagen falt til 14,5 prosent for så å stige til hele 17,5 prosent i løpet av morgenen. Slik fuktighet utsetter maskinen for ekstreme belastninger, skriver Claas i sin pressemelding. Norske kornbønder har muligens en noe annen definisjon av rått korn, ikke minst etter årets begivenheter i hjemlige åkre.