8000 nordiske avlsokser på ett brett
Geno og VikingGenetics har inngått samarbeidsavtale om genomisk seleksjon på de nordiske røde rasene. Det betyr en ”stall” bestående av 8000 nordiske referanseokser. Verdens største røde populasjonen samlet til ett rike!
Adm.dir. Claus Fertin i VikingGenetics (t.v.) og adm.dir. Sverre Bjørnstad i Geno underskriver samarbeidsavtale om genomisk seleksjon på de nordiske røde rasene.
VikingGenetics eies av de svenske husdyrforeningene, Viking Danmark og FABA i Finland og har mer enn 30 000 bønder som medlemmer. Årlig selger firmaet nesten 3,8 millioner sæddoser.
Genomisk seleksjon
De nordiske røde rasene er kjent verrden over for sitt bærekraftige avlsarbeid. Gjennom bruk av ny teknologi, slik som genomisk seleksjon, kan de røde rasene fortsette å tilby sæd av okser som er spesielt gode for helse og holdbarhet og som er økonomisk lønnsomme.
Data fra fire kukontroller
De to partnerne, Geno og VikingGenetics, er enige om å samarbeide om genomisk seleksjon for videre å øke den genetiske framgangen. I løpet av våren 2011 vil okser fra alle de nordiske rasene, Norsk Rødt Fe (NRF), Rød Dansk (RDM), Finsk Ayrshire (FAY) og Svensk Rød (SRB) bli evaluert med grunnlag i mer enn 8000 referanseokser og data fra alle de fire nasjonenes kukontroll-databaser.
Bare det beste er godt nok
– De nordiske røde rasene kan vise til spesielt gode seleksjonsresultater for funksjonelle egenskaper gjennom de respektive nasjonale avlsprogrammene. Gjennom å investere i de best tilgjengelige genetiske metodene, forventer vi at dette samarbeidet skal føre til videre utvikling og forbedring av de funksjonelle egenskapene som fuktbarhet, mastittresistens og lette kalvinger, sier adm.dir. Claus Fertin i VikingGenetics og adm.dir. Sverre Bjørnstad i Geno.
Økt markedsverdi
De nordiske røde rasene kan vise til spesielt gode resultater brukt i krysningsavl globalt. Dette samarbeidet er forventet å øke markedsverdien av de nordiske rasene inn i slike krysningsprogrammer.
Utviklingsarbeidet på genomisk seleksjon for de respektive partnere skjer i tett samarbeid med forskningspartnerne på Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) i Norge, Nordisk Avlsverdivurdering (NAV) og Århus Universitet, Danmark samt landbruksuniversitetene i Finland (MTT) og Sverige /SLU).