ciderflasker
ciderflasker

Omcider slipper Brekk flaska ut av sekken

I fjor høst sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk at han skulle se hva han kunne gjøre for fruktbøndene som ville selge cider og brennevin fra egen gard. Nå vil han åpne for gardssalg av alkoholholdige drikker, ja sågar sprit.

Publisert Sist oppdatert

Om ett år er eplebrennevinet til Nils Lekve i Ulvik, Hardanger, klart til salg. Så får vi håpe at papirmølla har malt så fort at han også får lov til å selge noen flasker av calvadosen fra garden.

Mange fruktbønder oppfattet det som dobbeltmoral at Landbruksdepartementet på en side oppfordrer til kreativ tenkning når det gjelder bruk og foredling av lokale råvarer. Men på den andre side setter regelverket en effektiv stopper for å omsette alkoholholdige drikker fra egen gard. Turister og andre besøkende kunne gjerne smake på ”varene” så lenge de befant seg på garden, men å ta en flaske eplecider med hjem, fikk de ikke lov til.

Første trinn i en totrinnsrakett

I første omgang vil regjeringen foreslå å tillate gardssalg av drikkevarer med inntil 4,75 volumprosent alkohol. Men Brekk vil i neste runde slåss innad i regjeringa for at det også skal gjelde hele spekteret av alkoholholdige drikker – eplesnaps og calvados inkludert.

Slår ikke beina under Vinmonopolet

Under et besøk i Balestrand i høst uttrykte Brekk frykt for at et eventuelt frislepp ville uthule Vinmonopolets stilling. Dette har han nå tydeligvis gått tilbake på. Til Aftenposten sier han: Jeg tror ikke at noen fåtalls småprodusenter på noen måte kan rokke ved Vinmonopolets stilling.

Det er mulig Brekk ble revet med av den gode stemninga på matmessa i Lyon, hvor disse ordene falt.

Look to Finland!

Hvordan et slikt system med gardssalg av sterkvin og brennevin skal administreres har Brekk ennå ikke tenkt på. Men han ser for seg at Vinmonopolet på en måte ”sertifiserer” aktørene og administrerer ordninga.

Aftenposten kan fortelle at finnene praktiserer en ordning med begrenset gardssalg uten spesialklausuler i avtalen som regulerer de nordiske alkoholmonopolene. Grensa er alkohol med 13 volumprosent og overvekt av lokale råvarer.