Fjørfenæringa sleit med markedet i fjor
Produksjonen økte for de fleste norske landbruksproduksjoner i 2010, og det aller meste ble omsatt i Norge. Markedet var utfordrende for blant annet fjørfekjøtt og egg. Økende import "forstyrret" markedsbalansen.
Det ble ikke lagt så mange gullegg i fjørfenæringa i 2010.
Statens landbruksforvaltning (SLF) følger utviklinga i det norske markedet for sentrale landbruksvarer. Rapporten ”Markedsrapport 2010. Pris- og markedsvurderinger av sentrale norske landbruksvarer” oppsummerer foregående år og gir en status over markedssituasjonen ved årsskiftet.
Her er landbruksåret 2010 i et nøtteskall:
Gjennomsnittlig norsk kornavling
Krevende situasjon for havre med store mengder korn med mykotoksiner
Stabil norsk produksjon av mjølk
Økt marked for yoghurt og ost – import tar en relativt større andel av markedsveksten enn norsk produksjon
Fjørfesektoren har betydelig overkapasitet og etterspørselsveksten har flatet ut
Store utfordringer knyttet til omstillingen av eggproduksjonen, og behov for omfattende produksjons- og markedsregulerende tiltak
Rekordstor produksjon av svinekjøtt
Stabil norsk produksjon av storfekjøtt, men ikke nok til å dekke det norske markedet
Attraktivt å importere storfekjøtt til Norge – full utnyttelse av importkvotene i 2010, og stor interesse for rettigheter til WTO-kvoten for 2011
Stabil norsk produksjon av lammekjøtt og et stabilt marked
Gode vekstvilkår og store avlinger for flere grønnsaker, og rikelige lagerbeholdninger for vinteren
Gode norske grønnsakavlinger, i tillegg til importvarer og lave importpriser, førte til prispress, undersalg og turbulente markeder for flere grønnsakkulturer
Spesielt krevende var markedet for en del grønnsaker der store norske produksjoner uten leveringsavtale presset prisene
Redusert produksjon av RÅK-varer (bearbeidede landbruksvarer)
Økt import av RÅK-varer. Av det som har økt mest er sjokolademasse, mysli og deig