høne,føtter. figur

Fjørfenæringa sleit med markedet i fjor

Produksjonen økte for de fleste norske landbruksproduksjoner i 2010, og det aller meste ble omsatt i Norge. Markedet var utfordrende for blant annet fjørfekjøtt og egg. Økende import "forstyrret"  markedsbalansen.

Publisert

Det ble ikke lagt så mange gullegg i fjørfenæringa i 2010.

Statens landbruksforvaltning (SLF) følger utviklinga i det norske markedet for sentrale landbruksvarer. Rapporten ”Markedsrapport 2010. Pris- og markedsvurderinger av sentrale norske landbruksvarer” oppsummerer foregående år og gir en status over markedssituasjonen ved årsskiftet.

Her er landbruksåret 2010 i et nøtteskall:

Gjennomsnittlig norsk kornavling

Krevende situasjon for havre med store mengder korn med mykotoksiner

Stabil norsk produksjon av mjølk

Økt marked for yoghurt og ost – import tar en relativt større andel av markedsveksten enn norsk produksjon

Fjørfesektoren har betydelig overkapasitet og etterspørselsveksten har flatet ut

Store utfordringer knyttet til omstillingen av eggproduksjonen, og behov for omfattende produksjons- og markedsregulerende tiltak

Rekordstor produksjon av svinekjøtt

Stabil norsk produksjon av storfekjøtt, men ikke nok til å dekke det norske markedet

Attraktivt å importere storfekjøtt til Norge – full utnyttelse av importkvotene i 2010, og stor interesse for rettigheter til WTO-kvoten for 2011

Stabil norsk produksjon av lammekjøtt og et stabilt marked

Gode vekstvilkår og store avlinger for flere grønnsaker, og rikelige lagerbeholdninger for vinteren

Gode norske grønnsakavlinger, i tillegg til importvarer og lave importpriser, førte til prispress, undersalg og turbulente markeder for flere grønnsakkulturer

Spesielt krevende var markedet for en del grønnsaker der store norske produksjoner uten leveringsavtale presset prisene

Redusert produksjon av RÅK-varer (bearbeidede landbruksvarer)

Økt import av RÅK-varer. Av det som har økt mest er sjokolademasse, mysli og deig

Powered by Labrador CMS