Underhaug UN2700_1
Underhaug UN2700_1

TKS mekaniske legges ned

TKS mekaniske på Nærbø legger ned. Årsaken er dårlig lønnsomhet. 40 ansatte mister arbeidet.

Publisert

Små serier, bredt produktprogram gjør at TKS mekaniske taper penger på sine potetmaskiner.

Alle ansatte tilknyttet produksjon og administrasjon på TKS mekaniske er oppsagt. Avviklingen skjer utelukkende på grunn av en veldig dårlig økonomisk situasjon.

- Bedriften begynte å tjene penger i 2008, men fikk en økonomisk knekk på grunn av finanskrisa med en påfølgende nedskalering i 2009 og 2010. Vi har i det lengste prøvd å se om markedet snur, men klarer ikke å tjene penger. TKS mekaniske er en liten bedrift med små volumer og stor spredning i produktprogrammet. Samtidig øker råvareprisene. Derfor velger vi en styrt avvikling slik at vi har mulighet til å finne de best mulige løsninger for både ansatte og kunder mens vi har mulighet, sier Tønnes Helge Kverneland i TKS.

Kverneland poengterer at det er snakk om en ren nedleggelse, og ingen outsourcing. Både produktrettigheter og merkenavn beholdes av TKS.

Kverneland sier det er mange baller i lufta for øyeblikket. De er blant annet i gang med å finne løsninger for å opprettholde service og delesalg til eksisterende kunder, samt å avklare hvorvidt maskiner i bestilling skal produseres eller ikke. Bedriften vil også se om det er mulig å videreføre deler av produktprogrammet andre steder.

TKS mekaniske har det siste året lansert en serie med nye rundballepakkere, samt en firkantpakker for Kverneland. Hva som skjer med disse produktene er ikke endelig avklart.

Ifølge Kverneland kom ikke avgjørelsen som noe sjokk på de ansatte. De har vært kjent med at bedriften ikke tjener penger og var slik sett forberedt på at produksjonen før eller siden kunne bli nedlagt.

Arbeidsmarkedet i området er godt for øyeblikket, og Kverneland forteller at flere ansatte allerede har fått tilbud om ny jobb, eller er i dialog med ny arbeidsgiver.

Mens TKS sliter med potetmaskiner og ballebakkere, er situasjonen en helt annet hos TKS agri som produserer fôringsutstyr. Der meldes det om godt salg og gode tider.