Vil ha disp fra forbud mot nydyrking av myr
I februar sendte Landbruks- og matdepartementet ut et forslag om endringer i gjeldende forskrift om nydyrking til høring. Her ble det lagt opp til et forbud mot nydyrking av myr. Nå tar Fylkesmannen i Nordland bladet fra munnen i sitt høringsnotat.
Fylkemannen i Nordland mener det er lite å vinne på forbudet mot nydyrking av myr for landet, men mye å tape for Nordland. Foto: colourbox.com
Begrunnelsen for forbudet var at drenering av myr fører til utslipp av klimagasser. Tørrlagt organisk myrmateriale omdannes til CO2 og lystgass, mens det også produseres mindre metangass.
– De reelle konsekvensene for landbruket i Nordland framkommer ikke i utredningsarbeidet til Landbruks- og matdepartementets forslag om å forby nydyrking av myr, skriver Fylkemannen i Nordland i siste utave av Fylkesnytt.
Veit for lite
– Det er utviklet lite kunnskap om lystgass- og metangassutveksling og totaleffektene for klimagassutslipp med hensyn til de ulike myrtyper, myrtypenes nitrogeninnhold og beregning av lystgassutslipp osv., framholder Fylkesmannen i sitt høringsnotat.
Uheldig for bosettinga i Nordland
– Konsekvensene for landbruksnæringas utviklingsmuligheter i spenningsfeltet mellom fleksibilitet og stedegenhet er ikke beregnet. For enkelte regioner av Nordland fylke kan et forbud mot nydyrking gi store negative konsekvenser for næring og bosetting lokalt, sjøl om dette gir små utslag for landets økonomi som sådan.
Krever dispensasjon
Fylkesmannen i Nordland anbefaler at det gis adgang til å dispensere fra et eventuelt forbud mot nydyrking av myr der nydyrking er av særlig betydning for landbrukets videre utviklingsmulighet lokalt og regionalt. For å kunne dispensere fra forbudet, anbefales det at tiltaket utredes og at det tas hensyn til:
– Beregnet produksjon av klimagass som følge av tiltaket (både CO2, lystgass og metangass).
– Gårdbrukers mulighet til å ta i bruk alternativt areal og de konsekvenser det vil medføre.
– Tiltakets betydning for landbruk og annen næring lokalt og regionalt.
Mange bak kravet
Fylkesmannen i Nordlands innspill til Landbruks- og matdepartementet i høringssaken er blitt til gjennom en prosess der ulike avdelinger ved fylkeskommunen, fylkets kommuner, ulike organisasjoner og enkeltpersoner har medvirket.