Rekord og Joskin nedfeller

Populær gjødseldemo

Gjødseldemoen på Jæren sist lørdag ble den sukssesen arrangøren, Forum ku, håpet på.

Publisert

17 ekvipasjer ble demonstrert i praktisk bruk på jordet. I tillegg ble en håndfull pumper og miksere demonstert i en nærliggende gjødselkum.

Nøyaktig hvor mange som møtte på demonstrasjonen vites ikke, men styreleder i Forum ku, Erling Søyland, anslår at det var minst 4-500 innom arrangementet.

Følgende 11 maskinleverandører deltok: A-K maskiner, Torland Maskin, Eik senteret, Aase Landbruk, Ole G Nord-Varhaug, Traktor og Landbruk, Hektner Maskin, Arvid Gimre, JG Maskin, Agro Miljø og Sigve Dahlen.

I tillegg til praktiske demonstrasjoner, var det også en statisk utstilling. Demonstrasjonen var inndelt fem kategorier: Miksere, pumper og lasting, tørrgjødselvogner, breispreiing, nedfellere og nedleggere.

En håndfull miksere og pumper

Den praktiske delen startet med at miksere og pumper fra HM, Duun og Jærbu ble demonstrert i en gjødselkum. Ikke så veldig mange fikk se hva som skjedde oppe i den høye kummen, men alle fikk iallefall del i lukta. Her fikk også et par gjødselvogner fylt tanken før de tok turen til jordet.

Seks tørrgjødselvogner

Seks tørrgjødselvogner fra fem produsenter ble demonstert: Pöttinger, Joskin, Strautmann, Bunninger og Ktwo. Vogner hadde både vertikale og horisontale spredevalser.

Fire tradisjonelle

Fire vogner fra Reime, Joskin, Rekord og Kimadan var utstyrt med god gammeldags fanespreder. Stadig flere land forbyr breispreiing. Utenlandske besøkende var derfor svært intresserte da vognene med fanespreder ble demonstert. Mest oppmerksomhet i den sammenheng fikk Aase Landbruk og deres Kimadan, som hadde høgmontert fanespreder.

Fire nedfellere

Joskin, Bomech og Reime viste sine slepeskonedfellere. I tilegg demonsterte Joskin også en skivenedfeller. På den sandholdige jorda med tynt og løst plantedekke, var det liten forskjell på resultatet på de to konseptene. I grønn eng vil imidlertid skivenedfeller ha en fordel fordi den kan skjære seg igjennom plantedekket.

Stripespreder

Tankvognene fra Olby og Agronic var utstyrt med stripespredere. Dette er den rimeligste teknikken for å få gjødsla pent ned på bakken. Mens nedfellerne skjærer et spor til gjødsla, legger stripesprederne gjødsla oppå bakken.

Lett slangespreder

Mange synes moderne gjødselutstyr er blitt vel stort og tungt, og med go dgrunn. Agromiljø og deres AM slepelangespreder er slik sett i en egen klasse. Her pumpes gjødsla fra kum eller container i slage ut til stripesprederen som er montert på traktoren. Lettere utstyr finnes ikke.

Du kan om ikke lenge se bilder fra demonstrasjonen i vårt rikholdige bildegalleri.

"
Powered by Labrador CMS