Amazone Pantera_01

Ny selvgående fra Amazone

Amazone lanserer en 100% egenutviklet selvgående åkersprøyte, Pantera. Ifølge A-K maskiner, er det bare spørsmål om tid før den kommer til Norge.

Publisert

Produktsjef David Eik i A-K maskiner entrer Pantera for første gang.

Selvtilitten var stor hos Amazone, da de i går lanserte det de hevder er verdens mest avanserte selvgående åkersprøyte. Pantera levers med tank på 4000 liter og bombredder fra 24 til 40 meter. Sporvidden er hyraulisk justerbar fra 1,8 til 2,5 meter og bakkeklaringen oppgis til 1,1 meter. Den sekssylindrede motoren leveres av Deutz og yter 200 hk, mens førerhytta er levert av Claas.

Amazone er en av Europas ledende produsenter av åkersprøyter, og har den filosofien at mest mulig skal være egenutviklet og egenprodusert. De siste årene har Amazone brukt betydelige ressurser på å tilegne seg erfaring og bygge opp sin egen kompetanse innen selvgående sprøyter.

Sammenlignet med den utgående modellen, SX4000, er det først og fremst hjuloppheng, drivlinje og elektronikken som er nytt. Sprøyta har hydrostatisk drift, der transmisjon og motor kommuniserer med hverandre på samme måte som på trinnløs traktorer. Resulatet er redusert turtall og redusert drivstofforbruk. Hjulopphenger består av langsgående boggiakslinger med senteropplagring og hydraulisk fjæring. Det skal i følge Amazone gi minimale bevegeler i chassiet, og ikke minst bom, dersom et av hjulparene kjører ned i et hull eller over en stein. Konstruksjonen gir også minimale påkjenning på selve chassiet.

Hjulopphenget er i prinsippet to boggiaklser.

Markedet for selvgående åkersprøytene i Norge er svært begrenset. Produktsjef David Eik i A-K maskiner, tror allikevel en slik spesialmaskin kan være aktuell for større entreprenører.

- Prisen for Pantera vil bli mellom 1,8 og to millioner kroner, avhengig av utstyr, sier David Eik.

Hvis du reagerer på at Panteras tank kun rommer 4000 liter, så har Amazone både forklaring og løsning. 4000 liter er nemlig volumsegmentet i Europa, og med en egenvekt på nærmere 10 tonn er 4000 liter væske på ryggen nok. Løsningen er at Pantera er konstruert for å trekke en henger på 12 tonn. Dermed kan føreren parkere vannvogna ved jordekanten og på den måte fylle sprøyta raskt.

4000 liter vann på ryggen og nærmere 9000 liter på hengeren bør holde en stund.

Powered by Labrador CMS