wm potet bord

Nordmenn spiser minst poteter i Europa

Norge er det landet i Europa som spiser minst poteter. Den italienske potetnæringens talsmann mener økt import av nypoteter fra EU kan snu trenden.

Publisert

Stadig flere nordmenn velger bort potetene når de skal ha middag.

Den norske potetkonsumet nådde en ny bunnrekord i 2009, med 25,1 kilo poteter per innbygger. Det er en nedgang på 30 prosent på 10 år. I den andre enden finner vi Hviterussland. Der spiser hver innbygger hele 337 kilo poteter, skriver den italienske potetnæringens talsmann, Augusto Renella i en pressemelding.

- Vi tror tidsklemma har mye av skylden for at nordmenn stadig oftere dropper poteten fra middagsbordene. En annen årsak er trolig at potetsenongen i Norge er for kort til å gi en tilfredsstillende tilgang av nypoteter til norske butikker i vinterhalvåret. Vi tror økt import av nypoteter fra EU kan bidra til å snu utviklingen i Norge,sier Augusto.

Den italienske undersøkelsen, som blant annet har brukt tall fra Statistisk sentralbyrå, viser at den norske potetproduskjonen i dag faktisk er på samme nivå som på slutten av 1800-tallet, i underkant av 400 000 tonn. I 1948 var produksjonen mer enn tre ganger så stor, 1 400 000 tonn.

NTB.

Powered by Labrador CMS