Hurtigruteseminar 2010: Er Nordnorsk landbruk i fare?
”Nordnorsk landbruk – framtidstru eller framtidstrua?”, slik lyder tittelen på det tradisjonelle seminaret som Bioforsk arrangerer i slutten av november på Hurtigruta. Grovfôrproduksjon og tradisjonelt landbruk en viktig del av programmet.
Framtidas grovfôrproduksjon og tradisjonelt landbruk står på programmet under årets Hurtigruteseminar de siste to dagene i november.
Landbruk og matproduksjon i Nord er viktig og riktig! Det er overskrift og bakteppe for årets hurtigruteseminar, som starter ved avgang i Bodø mandag 29. november og avsluttes med ankomst i Tromsø dagen etter. Landbruksnæringa i nord har tradisjon for å dra til sjøs for å diskutere aktuelle problemstillinger. Gjennom åtte år har Bioforsk og ulike samarbeidspartnere gjort dette til en godt etablert og viktig møteplass for næringa, enten det er bønder, forskere, rådgivere eller representanter fra forvaltning og industri. I 2010 arrangeres seminaret i samarbeid med TINE.
Nye og mer hardføre sorter, takk!
– I år synes vi er viktig å fokusere på det grovfôrbaserte og tradisjonelle landbruket. Det er tross alt grovfôr og kjøtt eller melkeproduksjon de fleste driver.
Det sier direktør Øystein Ballari i Bioforsk Nord. Nordnorske bønder har lenge etterlyst nye og mer hardføre sorter. Det er neppe noen sorter som ville overleve de meste ekstreme forholdene i år, men landbruket er avhengig av nye og mer hardføre sorter. Ikke minst må de være tilpasset det som vil bli ”normalsituasjonen” ut fra framtidas klimaendringer.
I denne delen av seminaret vil professor Odd Arne Rognli fra Universitetet for miljø og biovitenskap presentere deres og Bioforsk sitt forskningsprosjekt med å utvikle nye sorter. Videre vil direktør Idun Christie fra Graminor orientere om satsingen på vekster tilpasset nordnorske forhold. Fôrproduksjon i Nord-Norge er også et eget tema i det påfølgende gruppearbeid under seminaret.
Hvilke trusler lurer bak neste sving?
Med årets overvintringsskader, avlingssvikt samt utfordringer knyttet til klimaendringer og rammebetingelser generelt, har nordnorske bønder ei viktig men utfordrende oppgave.
Spørsmålet er om det er fremtidstru som råder i næringa, eller kan vi heller betegne situasjonen som fremtidstrua?
Under seminaret går dette spørsmålet til Øyvind Tollefsen, bonde fra Øverbygd i Målselv som sammen med flere kollegaer utreder mulighetene for bygging av et fellesfjøs for mjølkeproduksjon. Da tyder alt på at tru på fremtida er på plass – men hvilke trusler tas med i beregningene dersom prosjektet skal realiseres?
Tollefsen innleder seminaret, og blir fulgt opp av styreleder i TINE SA, Trond Reierstad, og direktør i NILF Ivar Pettersen som tar for seg navigasjon i dette landskapet i fremtida.
Avslutter reisa på ”Tenkeloftet”
Fremtida formes på garden, men har bonden kontroll på utviklingsprosessene? Det er tredje tema under seminaret, der flere innledere fra Tine tar for seg utvikling og styringsmekanismer.
Som kanskje det viktigste punktet på programmet står gruppeseminarene der det legges til rette for en aktiv dialog mellom produsenter, forskere, veiledere og personer i den offentlige forvaltningen. Hurtigruteseminaret starter i Bodø på M/S Midnatsol, og avsluttes i Tromsø dagen etter, der det er mulighet til å delta på ”Tenkeloftet”, et seminar i regi av Nordnorsk Landbruksråd.
Mer informasjon og påmelding: www.bioforsk.no/hurtigrute
Kontakter: Odd Arild Finnes, odd-arild.finnes@bioforsk.no tlf. 934 98 792. Ulrike Naumann, ulrike.naumann@bioforsk.no tlf. 406 42 074