Blåruss fra Ås får nærkontakt med virkeligheten
AKERSHUS: Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) etablerer egen handelshøgskole. – Vi skal arbeide for å øke forståelsen av samspillet mellom ressursgrunnlag, individer, bedrifter, organisasjoner, marked og politikk.
Som student på Handelshøgskolen ved UMB kan du få nærkontakt med dyr. Foto. Håkon Sparre
Det sier instituttleder Ragnar Øygard som leder institutt for Økonomi- og ressursforvaltning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap til studiestedets nettside.
Internasjonalt tilsnitt
I praksis betyr dette at alle økonomiutdanninger ved Institutt for økonomi og ressursforvaltning (IØR) blir markedsført nasjonalt og internasjonalt som Handelshøgskolen ved UMB. Det engelske navnet er School of Economics and Business.
Grønne fag
Rektor Knut Hove ser store muligheter for den nye Handelshøgskolen ved UMB. Blant annet vil dette gjøre at universitetet styrker sin posisjon overfor studiesøkende som vil ha en solid økonomisk utdanning i Norge, der miljø, bærekraft og andre ”grønne” fag vil bli et kjennetegn for kandidatene.
Ser helheten
Øygard og hans team med fagfolk vil fokusere sterkt på bærekraft og samspill i økonomiutdanningene som tilbys ved universitetet.
– God forståelse er nødvendig for riktig handling – for å kunne forvalte ressursene bedre i bedrifter, organisasjoner og samfunn. Økonomisk teori og metode kombinert med andre samfunnsfag, etikk, naturfag og teknologi, gir grunnlag for bedre forståelse av økonomien, og dermed bedre funderte beslutninger for fornuftig ressursutnytting.
Sivil- og samfunnsøkonomer
Handelshøgskolen ved UMB utdanner årlig siviløkonomer, samfunnsøkonomer og innovasjonsledere. I dag har universitet rundt 500 økonomistudenter, hvorav vel 200 på master og doktorgradsnivå.
Spesialisering
Studenter som begynner ved Handelshøgskolen UMB kan spesialisere seg innenfor tradisjonelle områder som finans, økonomistyring, samfunnsøkonomi, organisasjon og ledelse.
– I tillegg tilbyr vi spesialisering innenfor energiøkonomi og miljø- og ressursøkonomi. Det er både aktuelt og framtidsrettet, sier Øygard. Studentene ved Handelshøgskolen ved UMB har også den faglige fordelen at de kan ta valgfag fra UMBs store fagportefølje innen biologiske, naturvitenskapelige og teknologiske fag.
Sterk innen bedriftsøkonomi
Handelshøgskolen ved UMB har, ved siden Handelshøyskolen BI, det sterkeste fagmiljøet innenfor bedriftsøkonomi på Østlandet.
– Vi spiller ikke annenfiolin innen kunnskap. Vi har en fast fagstab som teller 12 professorer og 15 førsteamanuenser/amanuenser. I tillegg kommer gjesteprofessorer fra ledende utenlandske universiteter, samt timelærere fra sterke norske fagmiljøer, sier Øygard.
Lang økonomitradisjon
Økonomiinstituttet ved UMB har siden det ble etablert på 1930-tallet, gitt utdanning i landbruksøkonomi, samfunns- og foretaksøkonomi. På 1980-tallet ble studiene dreid over mot miljø- og ressursøkonomi, samt generell økonomi og administrasjon.
I dag utdanner Handelshøgskolen ved UMB bachelor- og masterkandidater i samfunnsøkonomi og i økonomi og administrasjon og tildeler tittelen siviløkonom. Den har også et populært masterstudium i entreprenørskap og innovasjon.
(Kilde: UMB)