Antall jordbruksbedrifter statistikk

31. juli - den store telledagen!

Den store landbrukstellinga er i gang. Telledatoen er i morgen, 31. juli, og svarfristen er 20 . august. Alle som har fått skjema plikter å svare.

Publisert

Statistikk er viktig.

I morgen er det bare å brette opp armene, og finne fram penn og papir. 31. juli er nemlig telledatoen for årets jordbrukstelling.

Årets telling er en såkalt fullstendig telling som gjennomføres hvert tiende år. Årets telling er den 14. i rekka, siden 1907. Siste store telling av i 1999. Da var det over 70 000 bruk som deltok. I følge statistisk sentralbyrå er 50 000 bruk omfattet av tellingen i år, med andre ord en reduksjon på 20 000 bruk på drøyt 10 år.

Formålet med tellingen er å gi en oversikt over ressurs- og produksjonsgrunnlag og driftsmessige, miljømessige og økonomiske forhold innen jordbruksnæringen. I tillegg skal tellingen gi en historisk oversikt over utviklingen innen næringen, og hvordan landbruket i Norge drives.

Mindre jobb enn i 1999

En stor del av tellinga skjer ved hjelp av offentlige registre. For eksempel blir alle areal og husdyrtall hentet fra søknadene om produksjonstilskudd i jordbruket. Informasjon om økologisk jordbruk hentes fra Debio, og eiendommenes landarealer hentes nå fra flere geodatakilder. Ved å benytte data som allerede finnes, blir det enklere for den enkelte gårdbruker som dermed ikke trenger å sende samme opplysning til flere offentlige etater.

Sjøl om SSB henter inn mye av dataene via registre, har også den enkelte bonde en jobb å gjøre. Skjemaet som ble sendt ut 21. juli, inneholder betydelig færre spørsmål enn tilfellet var i 1999, men spørsmål om arbeidsinnsats, andre næringer basert på bedriftens ressurser og en del miljøspørsmål må fortsatt hentes inn direkte fra den enkelte bruker.

Bruk alltinn

SSB oppfordrer flest mulig til å rapportere via Altinn. Søker man produksjonstilskudd i jordbruket via Internett, kan skjemaet til landbrukstellingen fylles ut samtidig.

Plikt til å svare

Landbrukstellingen gjennomføres med opplysningsplikt hjemlet i § 2-2 i statistikkloven. Dette betyr at de som fyller vilkårene for å være med, er pliktig å svare på undersøkelsen. De som ikke leverer skjema, kan ilegges tvangsmulkt.

"
Powered by Labrador CMS