223 landbruksbranner i fjor
I 2009 ble det registrert 223 branner i norske driftsbygninger. Det er det høgeste tallet på ti år, melder Mattilsynet.
Sørg for regelmessig sjekk og service på brannvarslingsanlegg.
De siste årene har antall branner økt. I 2008 ble det registrert 198 branner, i 2007 150 og i 2006 var tallet 122.
El- installasjoner har skylda
Ifølge Landbrukets brannvernkomité er feil bruk av elektrisk utstyr og feil/mangler ved det elektriske anlegget skyld i 70-80 prosent av kjente brannårsaker i landbruket. Høg fuktighet og mye støv stiller store krav til utstyret. Den siste tida har særlig ventilasjonsvifter har vært en hyppig brannårsak.
Seksjonering viktig
Mange branner starter utenfor husdyrrommet, men kan spre seg til fjøs og stall. For å verne om dyra er det viktig at fjøset eller stallen er en egen branncelle med tette brannhindrende vegger og tak. Er det et stort antall dyr, bør det vurderes å lage flere seksjoner. Også ved flere dyrearter eller flere husdyrrom i samme bygning bør det være brannseksjonering mellom hver avdeling. Tekniske rom er ofte de ”farligste”, da mange branner oppstår der. Seksjonering av disse vil hindre brannen i å spre seg, anbefaler Mattilsynet.
Slik forebygger du brann:
Nedenfor følger en del anbefalinger fra Mattilsynet for hvordan du unngår brann.
• Orden, reinhold og generelt vedlikehold er kanskje det viktigste – og enkleste – forebyggende tiltak du gjør for å redusere risikobildet på garden.
• Ta regelmessig en runde på garden og se etter forhold som kan skape risikosituasjoner i forhold til brann.
• Sørg for regelmessig tilsyn av det elektriske anlegget, samt tilsyn og service på brannvarslere og brannslukkere. Alarmsystemer skal prøves jevnlig, og kontroll av el.-anlegget minimum hvert tredje. år er lovpålagt.
• Hold sikringsskapet reint og lukket, og skru sikringene godt til minst et par ganger i året. Vegg- og takfester til lamper og ovner må skiftes dersom de er angrepet av rust eller svekket på annen måte. Ikke la utstyr henge i kontakter eller ledninger, men sørg for gode, sterke avlastere.
• Ikke dekk til motorer, lamper, ovner og annet elektrisk utstyr, og sørg for at de er reingjort og hele.
• Bruk skjøtekabel av gummi. Plastkabel i skjøteledning er ikke godt nok i landbruksmiljø. På grunn av mulighet for varmgang må du alltid trekke ut hele kabelen – ikke la den ligge kveilet i kabeltrommel.
• Overspenningsvern er et enkelt og kostnadseffektivt tiltak mot skader på det elektriske anlegget. Skader som oppstår på elektriske anlegg og apparater i forbindelse med lyn og tordenvær kan seinere være årsak til brann.
• Jordfeilbryter er påbudt i husdyrrom, men det anbefales på hele det elektriske anlegget på garden.
• Er du nødt til å høste halm og høy uten at det har nådd lagringssikker tørrstoffprosent, må du plassere dette ute i god avstand fra bygningene.
• Skal du foreta sveising eller smergling utenfor verkstedet, må du dekke til miljøet rundt så det ikke antenner, og du må sørge for å ha slukkemiddel i nærheten