Er det mor som bestemmer julemiddagen hos deg?
Mor i huset tilbereder som regel julemiddagen. Hun bestemmer også ofte hva som skal på bordet hvis ulike familietradisjoner kolliderer, tror mateksperter. Hva mener du?
Helt Konge: Mor sitter ved bordenden og dikterer hva som skal på bordet julaften og ellers i jula? Foto: colourbox.com
– Ifølge våre undersøkelser er det kvinner som lager julemiddagen i mer enn sju av ti norske hjem, sier Gunnar Thoen, markedsanalytiker i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Mor ruler grunnen aleine
Når det stelles i stand til fest julaften er det oftest vertinnen eller mor i huset som lager julemiddagen. Bare et fåtall oppgir at det er verten eller far i huset, og det er heller ikke mange som deler på jobben.
Vestlandsmor mest diktatorisk?
Vestlendingene er muligens enda mer tradisjonsbundet enn østlendinger og sørlendinger, sier Thoen til nortura.no
– Kvinnene får nok også i noe større grad enn menn siste ord når mattradisjoner står mot hverandre. Hvis mor i huset er fra Vestlandet er det store sjanser for at det blir pinnekjøtt julaften, sjøl om familien bor på Østlandet, sier Thoen.
Alt jevner seg ut i løpet av jula?
Mange familier løser valget av julemat med å spise flere retter i løpet av jula.
– Vi spiser nok flere typer tradisjonsmat i løpet av jula nå enn før. Mange setter opp en meny for julaften, 1. juledag og 2. juledag samlet og sørger for å få med tradisjonsmaten fra de ulike landsdelene familien representerer, sier forsker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksforskning.
Innvandrere trekker ned svineforbruket
De gamle mattradisjonene står fortsatt fjellstøtt her i landet.
– Det brukes mye svinekjøtt på Østlandet og i Trøndelag, og mer lam og får på Vestlandet. I Nord-Norge er det tradisjon for begge deler, sier analysesjef Knut Jacobsen i Nortura.
I Oslo følger man mest tradisjonene på resten av Østlandet, men høy grad av innflytting gir større spredning på de ulike typene julemat. I tillegg bidrar et økende antall innvandrere til at salget av svinekjøtt per person er lågere i hovedstaden enn på Østlandet generelt.
Pinnekjøttet øker mest
– Disse forholdene har nok medvirket til at bruken av pinnekjøtt har økt betydelig på Østlandet de seinere årene. Nå spiser nordmenn om lag to millioner kilo pinnekjøtt i jula. Av ribbe setter vi til livs fem millioner kilo. Forbruket av julepølse ligger på 1,8 millioner kilo og medisterkaker rundt 700 000 kilo, sier Jacobsen.
Ønsker du å motta et elektronisk nyhetsbrev fra gardsdrift.no hver onsdag? Fyll ut dette skjemaet
"