Gris og tomat under samme tak
Den danske bonden Søren Hansen har planer for noe han kaller Pig City, der et grisefjøs og et gartneri er bygget for et lukket kretsløp uten miljøutslipp.
Grisen skal ikke spise tomat, men de to skal utnytte hverandres avfallstoffer. (Montasje. Fotos: Colourbox)
Ideen omtales i Maskinbladet. Det visjonære prosjektet bygger på et system som i betydelig grad endrer måten å drive landbruk på, og det vil også føre med seg helt andre bygningsløsninger enn hva vi kjenner i dag.
Økologisk tomat + økologisk gris i ett kretsløp
Opplegget er som følger: Alle avfalls- og næringsstoffer fra de to produksjonene sirkulerer internt i bygningen, enten som ny energi i et biogassanlegg, eller som råstoff for den andre produksjonen. Det eneste som skal komme ut fra anlegget er kjøtt, gartneriprodukter som eksempelvis tomater, og ren luft. Et avansert luftrensesystem skal gjøre anlegget luktfritt.
100 mill = billig
Det er ikke nevnt hvor stort anlegget er planlagt, men prosjektet er kalkulert til 100 millioner danske kroner, noe Søren Hansen mener er billig ut fra forutsetningene. Hans samarbeidspartner er tomatgartner Mads Ulrik Pedersen.