Brennevin med bismak
Forleden dag åpnet landbruksminister Brekk Ciderhuset i Balestrand, som blant anna huser brennevinsproduksjon. Ulempen er bare at eieren, Åge Eitungjerde (bildet), ikke får selge eplebrennevinet til de besøkende uten å bryte loven.
Åge Eitungjerde foran produksjonslokalene i Ciderhuset. Foto: Kjell J. Merok
Da mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk besøkte Balestrand mandag denne uka, foretok han den offisielle åpninga av Ciderhuset, som ligger på fruktgarden til Åge Eitungjerde og kona Eli-Grete Høyvik.
Bare smake – ikke kjøpe
Eitungjerde har i mange år produsert cider og saft gjennom merkenavnet Balholm. Nå har drømmen om et eget brenneri endelig gått i oppfyllelse. Det er bare ett skår i gleden: Han får ikke selge eplebrennevinet til gjester som besøker fruktgarden. De må pent bare smake på varene.
Holdt for narr
Vår mann i Balestrand er ikke den eneste som lider under dette. Også bønder i fryktfylket Hordaland sliter med det samme problemet: Her forsøker de å klamre seg fast til garden ved å finne nye og lokal forankra næringsideer, men så setter et strengt og rigid regelverk en effektiv stopper for å omsette produktene. På en annen side er det fullt mulig for deg og meg å importere alkoholholdige drikker fra utlandet. Forstå det dem som kan! Det lukter litt struts av dette!
Vil bevare Vinmonopolet
- Jeg skal se nærmere på regelverket, men er samtidig opptatt av at Vinmonopolet skal bestå. Jeg ser at slik produksjon kan gi økt verdiskaping, uttalte Brekk til NRK før åpninga av Ciderhuset.
Alkohol utfyller Vestlandslandbruket
Han sa videre at han ønsker å legge til rette for lokale utsalg av av eplebrennevinet.
- Jeg er opptatt av å støtte oppunder aktiviteter som denne typen bedrifter representerer. Det er viktig for meg å jobbe for nye produkter i landbruket. Cider- og alkoholproduksjon utfyller anna produksjon i Vestlandsjordbruket, sa Brekk avslutningsvis til NRK.