Bondesønn

Akershus-bønder er ikke som andre bønder

Akershusbøndene skiller seg ut fra den øvrige bondebefolkninga på tre områder: Flere satser på å levere Inn på Tunet-tjenester, investeringslysten er større og flere anbefaler barna sine til å ta over gaden enn i resten av landet.

Publisert

Akershus-bønder har tru på framtida og anbefaler barna å overta garden.

Dette avslører årets Trend-undersøkelse fra Norsk institutt for Bygdeforskning, som Fylkesnytt fra Oslo og Akershus gjengir.

Inn på Tunet (IPT)

Fire prosent oppgir at de driver med IPT, som er høyere enn i andre utvalgte fylker og landsgjennomsnittet. Andelen kvinner er høgere på bruk med IPT, likedan andel brukere med høgere utdanning.

Framtida

Henholdsvis 12 og 18 prosent svarer ”svært sannsynlig” og ”sannsynlig” på spørsmål om framtidige investeringer for fortsatt drift, som er høgere enn i andre utvalgte fylker og landsgjennomsnittet. De som har høg arbeidsinnsats på bruket vil investere mer. 24 prosent vil ruste opp maskinparken i løpet av fem år, noe som tilsvarer landet for øvrig.

Generasjonsskifte

En større andel brukere enn landsgjennomsnittet og i andre utvalgte fylker anbefaler sine barn å ta over garden. Den samme tendensen vises på spørsmål om brukerne tror at noen i familien vil ta over.

Økonomi

Et flertall i undersøkelsen mener at økonomien i drifta har endret seg i negativ retning, og flere enn landsgjennomsnittet og enn i andre utvalgte fylker. Økonomien for dem som driver med husdyr viser en mer positiv utvikling. Her ligger Oslo og Akershus på samme nivå som landet for øvrig. Resultatet er mer positivt for brukere som har en større andel arbeid på bruket.

Fakta om undersøkelsen

Norsk senter for bygdeforskning gjennomfører Trender i landbruket annethvert år. Undersøkelsen tar for seg sosiokulturelle sider ved landbruket, nåtid og framtid og har en subjektiv innfallsvinkel basert på de driftsansvarliges egne vurderinger. I noen fylker gjennomføres en mer omfattende kartlegging. Oslo og Akershus deltok første gang i 2010. Av 800 tilfeldig utvalgte gårdsbruk i Oslo og Akershus var svarprosenten 54.

Powered by Labrador CMS