Førstehjelp til landbruket i Kvinesdal
VEST-AGDER: Kommunen og Bondelaget er bekymra over at landbruket i Kvinesdal forvitrer og setter i gang et redningsprosjekt. Rådgiver Arild Grødum fra Notura (t.v.) skal nå besøke bønder som vil drøtte sine planer om fortsatt drift.
Arild Grødum (t.v.) har tidligere rådgitt kjøttfeprodusent Knut Erik Ulltveit. Foto: Magnus Østby
Ordfører Odd Omland i Kvinesdal fryktet investeringstørke i landbruket – og med god grunn. I årene fra århundreskiftet og fram til 2007 blei ca. 300 av de godt 700 mjølkekyrne i kommunen sendt til slakt. Driftsbygninger og mjølkebønder var i ferd med å gå ut på dato. Det blei tomme fjøs på gardene, skriver Fylkesnytt fra Vest-Agder.
Prosjektstart
Det lokale bondelaget med Harald Egeland tok initiativ til landbruksprosjektet i Kvinesdal i 2008, hvor kommunen er prosjekteier. Arild Grødum, frikjøpt en dag i uka i et halvt år fra Nortura, oppsøker bønder som vil drøfte sine planer om fortsatt drift med fagfolk. Prosjektet i sin nåværende form kom i gang 7. april i år da over 60 aktive bønder samlet seg i Kvinesdal Rådhus (http://www.kvinesdal.kommune.no/Modules/Default.aspx).
Utfordringene
Små og eldre driftsbygninger kjennetegner næringa. De aller fleste besetninger har under 20 mjølkekyr; ingen har over 30. Dagens produksjon på de enkelte bruk gir ikke grunnlag for store investeringer. Med rasjonelle bygninger og driftsutstyr har bonden arbeidskapasitet til langt mer enn 15 – 20 mjølkekyr. Må det ei strukturendring til om melkeproduksjonen skal bli til noe mer enn ei biinntekt på garden? Kommunens ledelse innså behovet for å styrke kompetansen lokalt på husdyrproduksjoner for å få til ei utvikling i landbruket.
Flere har meldt seg
Prosessen med å få til prosjektet har skapt optimisme i bygda. Det er allerede om lag ti bønder med konkrete tanker om framtida på bruket. Prosjektlederen er nå i gang med å knytte disse opp mot relevante kompetansemiljøer. I prosessen er det aktuelt å hente inn kompetanse fra Tine og det nye Agder Matforum. Om planene skal realiseres må de utvikles, kanskje i samarbeid med Innovasjon Agder for finansiering og med Norsk Landbruksrådgivning Agder.
"