TKS med ballepakker
Nå blir det igjen norsk produksjon av rundballepakkere. TKS mekaniske har nemlig utviklet en helt ny pakker som vil bli lansert på Agroteknikk. Felleskjøpet skal selge den.
Prosjektleder Roy Inge Haugstad (t.v), daglig leder Henning Thunheim, markedssjef Bjørn Haugland og utviklingssjef Jone Kalheim i TKS mekaniske vil holde den nye ballepakkeren skjult fram til 19. november.
I forbindelse med at Kverneland kunngjorde at de ville selge produksjonen av presser og ballepakkere til Kuhn, kunne du 19. desember 2008 lese følgende her på gardsdrift.no:
"Sjøl om Kverneland for noen år siden flyttet produksjonen av rundballeballepakkere til utlandet, er mye av den tekniske kompetansen fortsatt tilgjengelig her i landet, først og fremst hos TKS, som kjøpte fabrikken på Nærbø. Kanskje TKS ser muligheten for å utvikle en ny norsk ballepakker? Det er iallefall ikke kompetansen det står på."
Nå er det gått troll i ord. 13. mars gikk startskuddet for prosjektet, og 19. november blir den egenutviklede rundballepakkeren lansert på Agroteknikk.
Ringen er sluttet
- Du kan si at ringen er sluttet. Det var her på Nærbø produksjonen av ballepakker en gang startet. I 2004 la Kverneland ned fabrikken og flyttet produksjonen til utlandet. Nå blir det igjen produksjon av ballepakkere der historien startet, og igjen er det noe nytt som vil komme ut av fabrikkporten, sier markedssjef i TKS mekaniske, Bjørn Haugland, smilende.
Annerledes
Bedre Gardsdrift har sett prototypen som skal vises på Agroteknikk, men bilde av nykomlingen får vi ikke ta. TKS-mekaniske vil nemlig skjule både design og detaljer fram til lanseringa på Agroteknikk. Vi får imidlertid avsløre at det er snakk om en kraftig svingbordsmaskin som kan handtere rundballer opp til 1,6 meter i diameter og 1400 kilo. Og typisk norsk, inneholder pakkeren flere smarte og unike detaljer. Pakkeren som skal vises på Agroteknikk er slept, men det vil også komme tre-punktsmonterte modeller, med og uten lastearm.
Pakkeren skal markedsføres som TKS, men noen modellbetegnelse har den ennå ikke fått.
Blanke ark, stor kompetanse
For å utvikle den nye pakkeren har TKS satt sammen et team av erfarne ingeniører, alle med en fortid som konstruktører av balleballepakkere hos Kverneland.
- Vi hadde mye kunnskap og ingen historie å ta hensyn til. Dermed kunne vi starte med blanke ark, sier prosjektleder Roy Inge Haugstad.
- Vi vurderte satelittpakker, men valgte svingbord fordi det er en enklere konstruksjon som har kortere utviklingstid. Ballepakkere er noe vi vil satse på, og derfor er det viktig å komme raskt ut i markedet, sier utviklingssjef Jone Kalheim.
Skal selges av Felleskjøpet
Felleskjøpet skal selge nykomlingen, og avtalen med Felleskjøpet er faktisk bare noen dager gammel.
Ifølge markedssjef Bjørn Haugland er det svært få som kjenner til den nye TKS pakkeren, også i Felleskjøpet. Men responsen så langt er svært god, spesielt fordi Felleskjøpet får et alternativ til Kvernelandpakkeren som er på vei til Kuhn og Eikmaskin. Felleskjøpet mener TKS pakkeren er så viktig, at de har ommøblert standen på Agroteknikk for å få plass til den.
- Vi planlegger en 0-serie for 2010 sesongen. Deretter blir det full produksjon. I første omgang vil vi konsentrere oss om Norge, Sverige og Finland, sier markedssjefen.
Les mer i BG9/2009
Flere detaljer om TKS pakkeren får du i Bedre Gardsdrift 9/2009, som kommer ut i begynnelsen av desember.