Valtra T to hengere_2
Valtra T to hengere_2

Svenskene lar 15 åringer kjøre traktor

1. oktober er lappen for moped alt som kreves for å kjøre traktor og henger(e) med 60 tonns totalvekt i Sverige. Både landbruket og trafikkorganisasjonene slakter regelendringen.

Publisert

Denne ekvipasje er ulovlig i Norge. Svenske myndigheter derimot, synes det er helt greit at 15-åringer med mopedlappen kjører traktorekvipasjer med totalvekt på inntil 60 tonn.

Mens norske myndigheter har skjerpet kravene til å kjøre traktor, gjør svenskene det motsatte. Fra 1. oktober er 15 år og mopedlappen alt som kreves for å legge i vei med traktor med 60 tonns totalvekt.

EU tilpasning

Bakgrunnen for regelendringen er at svenskene tilpasser førererkortreglene til EUs regelverk. Der gir mopedlappen rett til å kjøre traktor. For mopedistene blir den nye førerkortopplæringa mer omfattende, mens den for landbruket og traktorførerens del betydelig dårligere.

Traktor ute av pensum

En konsekvens av den nye føreropplæringa er at problemer direkte tilknytta bruk av traktor ikke lenger er pensum. Blant annet får ikke kandidatene lenger opplæring i faren ved bruk av kraftuttak, stabilitet, vekter og lastsikring.

Ikke alderen som avgjør

Ifølge svenske ATL har det vært flere innsigelser mot regelendringen, også fra landbruket, men politikerne har oversett disse. Jan-Evert Rådhström som er vice-ordförande i svenske riksdagens samferdselskomite innrømmer at det var liten diskusjom om de negative sidene ved regelendringene. Han tviler imidlertid på om en senking fra 16 til 15 år har noen betydning, all den tid ungdommer er i en stadig utviklingsprosess, og at det ikke nødvendigvis er alderen som avgjør hvor skikket ungdom er til å kjøre i trafikken.