trafikkvettbrosjyre 08
trafikkvettbrosjyre 08

Lokale Bondelag protesterer mot trafikkbrosjyre

Bondelagene på Jæren reagerer kraftig på trafikkbrosjyra som blant annet Bondelaget og TLIF står bak. Nå vil de at brosjyra trekkes tilbake.

Publisert

Sammen med Statens vegvesen, Politiet og Trygg Trafikk har Norges Bondelag og Traktor- og landbruksmaskinimportørenes forening (TLIF) lagd brosjyra ”Vis trafikkvett på traktoren”.

Et prisverdig tiltak som fortjener honnør! Problemet er bare at et par linjer i brosjyreteksten, attpåtil med lita skrift, slår så grundig tilbake.

Bondelaget og TLIF stadfester "femkilometersregelen"

Bedre Gardsdrift var først ute med å påpeke at Bondelaget og TLIF i denne brosjyra i praksis aksepterer den såkalte ”5-kilometersregelen”, sjøl om denne egentlig ikke finnes. Bondelaget og TLIF har også skrevet under på at du må ha følgebil for å kjøre tresker langs vegen, enda det er feil.

Lokal harme

"

Bedre Gardsdrift er kjent med at brosjyra har skapt stor harme og sterke reaksjoner rundt om i landet, også hos de lokale Bondelagene. Nå tar Bondelaga på Jæren, med Ole Andreas Aarsland (bildet) i spissen, bladet fra munnen. Han mener brosjyra må trekkes tilbake.

- I praksis blir det nå lagt opp til en strengere håndheving reglene enn det som ligger i forskrifta, og til strengere regler i Norge enn i EU, sier Aarsland til Jærbladet.

Rammer vanlige bønder

Aarsland er en av mange "vanlige" bønder som rammes av påstandene i brosjyra. Han er ingen entreprenør, men den 10 år gamle gjødselvogna hans er breiere enn 2,55 meter. Aarsland leier jord mer enn fem kilometer unna garden, og gjødselvogna må derfor, ifølge brosjyra, transporteres på egnet tilhenger mellom garden og jordet.

Arbeidsuhell fra Bondelaget

I Jærbladets papirutgave, går Johannes Ingvoldstad langt i å innrømme at formuleringene i brosjyra er et arbeidsuhell. Han sier det ikke er mulig å trekke brosjyra tilbake, og at de nå jobber aktivt for å hindre at "5-kilometersregelen" faktisk blir innført.

Du kan lese saken fra Jærbladet her.

"