BG0709

BG8: Småsmart på framsida

”Småsmart” er desidert de mest leste sidene i Bedre Gardsdrift. Derfor er det hyggelig at det er en sak derfra som fronter framsida denne gangen. Nemlig den geniale tilhengerkoplinga til Einar Eian i Roan.

Publisert

Bildetekst her...

Han kopler rett og slett alle fire hydraulikkslangene til hengeren med ett eneste handgrep. Idiotsikkert, samtidig som den personlige sikkerheten ivaretas.

På heltid

Gardsanalysen tar oss til Marker i Østfold. Her har Per Øivind og Yvonne Krog tatt steget fra deltidsbønder til fulltidsbønder. Produksjonen er korn og kylling. Det innebar bygging av et nytt kyllingfjøs til fire millioner kroner og innkjøp av en nesten 20 år gammel tresker fra Danmark.

Power så det holder

Samarbeidet med danske Maskinbladet og svenske Jordbruksaktuellt har gjort det mulig for oss å bringe PowerGear-testen videre til våre lesere. Denne gangen er det Zetor Proxima Power 95 som settes under lupa. Konklusjonen er klar: Her har du en enkel og driftssikker allroundtraktor, men prisen er ikke lenger Zetors fremste salgsargument.

Lely vil på pallen

Lely har ambisjoner om også å bli større innen høsting av grovfôr i verdensmålestokk. Nå er lessevogner kommet på produktprogrammet. Den nye variabelkammerpressa V160 er den første som bærer Lely-navnet. Også Norge vil etter hvert merke at Lely er mer enn I-mek og mjølkeroboter.

Hver mann sin hall

Vi har vært på Dyrskun i Seljord. Ikke de store nyhetene, mer en appetittvekker til Agroteknikk i november. Varemessa på Lillestrøm kan skilte med en ny utstillingshall. Dermed blir de fire store traktorforhandlerne å finne i hver sin hall under Agroteknikk.

Mindre marktrykk

Vi har tre artikler denne gangen som alle omhandler hvordan vi kan skåne jorda for tunge traktorhjul. Det er faste kjørespor, bruk av belter på treskeren og autostyring. Når det gjelder det siste punktet, tar vi for oss fem forskjellige systemer.

Ny spalte

I snart to år har vi hatt en serie gående om mekaniseringa av landbruket på 1900-tallet. Her har det dukka opp mange navn på norske redskapsprodusenter. Mange bedrifter er borte. Andre lever fortsatt – med samme eller nytt navn. Vi har lenge hatt planer om å starte en serie om norske redskapsprodusenter. Nå realiserer vi drømmen. Førstemann ut er Duun industrier AS.

Grønne gleder fra Berlin

John Deere har forstått at traktorer i effektklassen under 100 hk er et viktig segment. Derfor utvides nå 5-serien med modeller fra USA, Tyskland, Italia og India. Den nye førerhytta på 8R er også verd å merke seg. Videre har John Deere oppgradert de konvensjonelle treskerne sine.

Varm MF-sommer

Vi har også et par forbrukersaker denne gangen som viser at det har vært problematisk med å skaffe MF-deler denne sommeren. Forklaringene har vært flere; finanskrisa og nytt datasystem. Okke som: Eikamskin og Agco tar sjølkritikk og lover å skjerpe seg.

Død og begravet

De fleste har vel fått det med seg; 5-kilometer-regelen er lagt død og at ei arbeidsgruppe som har vært i sving forslår at det ikke blir noen avstandgrense heretter. Men gruppa er delt i synet på følgebil og 30 km/t som maksfart. Liv Signe Navarsete er imidlertid krystallklar når det gjelder følgebil; det kommer ikke på tale!

Torv som strø

I Nordland er torv som strø til husdyr kommet til heder og verdighet igjen. Grisebonde Kjell Høyning har gjort flere god erfaringer så langt, men har noen råd og vink til produsenten Andøytorv AS.

Mye mer snadder

Som annonsert i forrige nummer er vår Bakeskole i gang. Som seg hør og bør starter vi med brødbaking. Vi har også vært i Skottland og sett nærmere på fullfôret ”Mech-fiber” som irske Keenan lanserte nylig. Viste du forresten at det er falske sprøytemidler i omløp? I Vestfold gir et innleggerbord for potet økt høstekapasitet og større fleksibilitet. Og før vi avslutter den korte gjennomgangen av Bedre Gardsdrift nr. 7 forteller vi at McHale-pressa er blitt ”variable”.

God lesning!

Powered by Labrador CMS